Bryndza skončila v laboratoři. Vědci chtějí slovenskou pochoutku udělat zdravější
Slovenští vědci chtějí vyrábět zdravější brynzu. Na slovenské technologické univerzitě zkoumají různé bakterie v ovčím mléku. Jeden z nejoblíbenějších slovenských pokrmů by podle vědců mohl být tělu prospěšnější.
Slovenští vědci chtějí vyrábět zdravější brynzu. Na slovenské technologické univerzitě zkoumají různé bakterie v ovčím mléku. Jeden z nejoblíbenějších slovenských pokrmů by podle vědců mohl být tělu prospěšnější.
Sehnat na Slovensku brynzu je asi jednodušší než sehnat denní tisk. Najdete ji téměř v každém obchod ě a někde dokonce i na ulici. Třeba v centru Bratislavy stojí na autobusové zastávce automat, kdyby někdo dostal chuť v jakoukoliv dění hodinu.
O několik bloků dál se brynza ocitla v laboratoři, tým ze Slovenské technické univerzity pod vedením profesora Lubomíra Valíka hledá způsob vyrábět brynzu bezpečněji. „Častokrát si bryndzu přikrášlujeme a mluvíme o tom, že může léčit. Chceme se postavit nohama na zem a říci, že je to vynikající produkt, ale některé schopnosti mít nemůže," dodává.
O brynze se totiž traduje, že je nesmírně zdravá. Vědci uznávají, že je zdrojem se silnou nutriční hodnotou ale léčivé účinky nepřináší, naopak zkoumají jak ji vyrábět nejefektivněji aby nehrozilo žádné zdravotní riziko. V syrovém mléku se totiž vyskytují i nežádoucí organismy a cílem výzkumného týmu je do budoucna potlačit.
'Není lepší lék než jídlo.' Ochutnejte zdravé barvy tajemné korejské kuchyně
Číst článek
„Jde o to poznat život mikroorganismů a podmínky na salaších a najít, co podporuje rozvoj žádoucí mikroflóry, která tvoří charakteristické vlastnosti těchto sýrů a potlačit nežádoucí mikroorganismy," dodává.
Tradiční chutě Slováků
Tým ze Slovenské technické univerzity by chtěl v budoucnu efektivní mikroorganismy vracet z laboratoře zpět na salaše, první pokusy ale byly nezdařilé, sýr nebyl takový, na jaký byli lidé zvyklí.
„Konzumenti na Slovensku mají rádi úplně čerstvý nezralý hrudkový sýr, protože jim vrže v ústech a to je ten problém – tyto sýry ještě mohou obsahovat mikroorganismy, které způsobují onemocnění," říká Valík.
Vědecký tým bude tak hledat dál a také doufat, že si Slováky moc nerozhněvá, když jim trochu vezme iluze o milované brynze. Změnit složení ale nemůžou, na to má Slovensko od Evropské komise registrovanou ochrannou známku.