Wenger dostane nejvyšší liberijské vyznamenání, pro fotbal objevil prezidenta Weaha

Bývalý dlouholetý trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger obdrží nejvyšší státní vyznamenání Libérie. Západoafrická země ocení francouzského kouče za jeho podíl na fotbalové kariéře George Weaha, někdejšího nejlepšího hráče světa, který je od začátku roku liberijským prezidentem.

Monrovia Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Weah

George Weah | Foto: Thierry Gouegnon | Zdroj: Reuters

Wenger uvedl Weaha do evropského fotbalu, když ho získal v roce 1988 pro Monako, které tehdy koučoval. V klubu ho pak vedl čtyři roky.

Držitel Zlatého míče hlavou státu. George Weah se stal prezidentem Libérie

Číst článek

Nejslavnější léta prožil v PSG a AC Milán, v roce 1995 triumfoval v prestižní anketě Zlatý míč a stal se zatím jediným Afričanem, který trofej získal.

Po konci fotbalové kariéry si doplnil středoškolské i vysokoškolské vzdělání a vrhnul se na politiku. První kandidatura do čela Libérie nevyšla, ale stal se senátorem a ve druhém kole letošní prezidentské volby se dočkal. Ve svém programu slíbil, že zvýší v zemi úroveň vzdělání, zajistí nová pracovní místa a zaměří se na infrastrukturu.

Tento pátek na státní svátek Den vlajky ocení v hlavním městě Monrovii i dalšího francouzského trenéra Clauda Le Roye, který Wengera na Weahův talent upozornil během svého působení u kamerunské reprezentace.

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme