Buďte hodně zavodnění a nečekejte, až budete mít žízeň, radí před pražským maratonem olympijský medailista
Podle předpovědi počasí čeká Prahu teplý víkend. Co většinu lidí potěší, jiným může způsobit potíže. V neděli na Staroměstském náměstí odstartuje 24. ročník Pražského mezinárodního maratonu a vysoké teploty mohou být pro běžce velmi nebezpečné. Organizátoři proto nenechali nic náhodě.
„Předpověď známe. Víme, že má být poměrně teplo. Jsme na to ale zvyklí. Každého dva a půl kilometru máme občerstvovací nebo osvěžovací stanici, kde je hodně vody, iontové nápoje, jsou tam houbičky pro běžce, kteří se tím mohou osvěžit...“ říká Tadeáš Mahel z organizace Runczech.
S velkými vedry měli před nedávnem problémy v Německu, na dubnovém maratonu v Hannoveru měli záchranáři přes 60 zásahů. Organizátoři pražského závodu proto sázejí na prevenci.
Kipchoge potřetí ovládl Londýnský maraton, Mo Farah překonal letitý britský rekord
Číst článek
„V těchto případech, kdy je hlášeno extrémní počasí, tak je zdravotnická služba posílená. V případě, kdybychom měli informace, že podmínky budou opravdu extrémní, tak jsou ještě pozice, kde se dá nějaká občerstvovací stanice přidat,“ popisuje Radiožurnálu Mahel.
Jedním z favoritů mužského závodu bude dvojnásobný medailista z olympijských her Gallen Rupp. Jednatřicetiletý Američan těm méně zkušeným běžcům dal pro boj s horkem jednoduchou radu.
„Můj recept je snadný, hodně pijte. Pokud bude vedro, tak přijdete o hodně tekutin. Buďte hodně zavodnění už před závodem a nečekejte, až budete mít žízeň. To už bude většinou pozdě, pitný režim je základ úspěchu.“
Podobný recept přidala i několikanásobná medailistka z mistrovství Evropy Sara Moreira. Ta navíc dodala, jaké tekutiny by se běžci při závodu rozhodně měli vyvarovat.
„Pokud se bude vedro stupňovat, pijte ještě více. Ne tedy pivo, samozřejmě.“
Na start Pražského mezinárodního maratonu se v neděli postaví 10 600 maratonců. Čtyřiadvacátý ročník závodu odstartuje v devět hodin ráno.