Na Hradě zítra začíná Prague Food Festival, ochutnat můžete i brouky
Saranče na nudlovém salátku, cvrček na másle nebo plněné kachní žaludky z rukou nejlepší šéfkuchařů. Tyto gastronomické pochoutky pro pokročilé, ale i mnoho dalších skvělých věcí na talířích nabídne letošní Prague Food Festival. Šestý ročník, který už zítra začne v Královské zahradě na Pražském hradě, se letos ponese v duchu sloganu Mysli globálně, papej lokálně.
Festival se letos zaměřil mimo jiné i na farmářské a bio produkty, které používají restaurace pozvané na letošní ročník. Jak říká zakladatel festivalu a velký znalec kvalitní gastronomie Pavel Maurer, celý koncept této gastronomické události je postavený nejen na kvalitním jídle, ale vždy s sebou nese také nějakou myšlenku a téma.
„Suroviny, které jsou z našich farem, nejsou jen o čerstvosti. Současně podporujeme náš trh, naši ekonomiku, šetříme dopravu a využíváme sezonnosti.“
Organizátoři se tentokrát zaměřili také na pro nás poměrně exotickou kuchyni - na hmyzí speciality, udělané na nejrůznější způsoby. Můžete tak ochutnat brouky a další hmyz na sladko i na slano. Neměl by vás tedy vyděsit například červí wok s nudlemi.
„Zhruba 70 procent lidí na planetě má hmyz jako normální součást jídelníčku. Pokud budeme devastovat a vyjídat planetu tak, jak to děláme do této chvíle, tak možná i pro nás začne být hmyz zajímavý,“ myslí si Pavel Maurer.
Areál Královské zahrady Pražského hradu nabídne až do neděle přes třicet top tuzemských restaurací a přes dvacet stánků s nejrůznějšími delikatesami a nápoji. Vzhledem k tomu, že se za historii konání festivalu počet návštěvníků zvedl z osmi na téměř dvacet tisíc, rozhodli se organizátoři letos poprvé prodávat vstupenky na konkrétní dny a přesné časy. Jak říká producentka akce Monika Maurerová, mnoho termínů je už beznadějně vyprodaných:
„Snažili jsme se kapacitu nastavit tak, aby lidé, kteří si nemohli koupit vstupenky v předprodeji, měli možnost si je koupit na místě. Některé časy už jsou ale opravdu vyprodány. Je proto třeba se podívat na náš web.“
Královská zahrada, která nabízí návštěvníkům sama o sobě velmi krásné kulisy, je ale zároveň limitující v počtu lidí, kteří ji mohou navštívit, a také nezaručí bezmezný komfort. Stížnosti z minulých let na malou kapacitu, kde se dá v klidu jídlo vsedě vychutnat, by letos měly vyřešit tři velkokapacitní stany. Z doprovodného programu a gastronomických zajímavostí vás určitě může zaujmout například molekulární kuchyně.
„Je tam stánek, který nazýváme experimentální laboratoř, kde lidé ochutnají technoemocionální menu. Je to jídlo kosmonautů, molekulární kuchyně, o které se teď hodně mluví. Ze zvláštností tam budou francouzské lanýže, krabí dortíky z Ameriky, plněné kachní žaludky nebo žabí stehýnka,“ doplňuje Dominika Vrkotová z týmu Prague Food Festivalu.
Na své si tentokrát přijdou i zruční návštěvníci, kteří se mohou zapojit do každodenní výtvarné performance a nakreslit si zátiší s jídlem pod vedením zkušených výtvarníků. Více najdete na praguefoodfestival.cz.