Itálie se dohodla s Evropskou komisí na sporném rozpočtu pro příští rok. Sníží plánovaný schodek

Itálie se s Evropskou komisí dohodla na sporném rozpočtu na rok 2019. Uvedla to v úterý mluvčí italského ministerstva hospodářství. Řím ale zatím z Bruselu obdržel pouze verbální potvrzení, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký předsedovi vlády. Před středečním jednáním komisařů dohoda pravděpodobně nebude oficiálně schválena.

Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise (ilustrační foto)

Evropská komise (ilustrační foto) | Foto: Robyn Mack | Zdroj: Flickr.com

Mluvčí komise bez dalšího potvrdil, že italský rozpočet je na pořadu nadcházejícího jednání. Podrobnosti k dohodě odmítla sdělit rovněž mluvčí italského ministerstva.

Jak v úterý informoval list Corriere della Sera, Evropská komise požádala Itálii, aby v návrhu rozpočtu na příští rok ušetřila dalších 2,5 miliardy až tři miliardy eur (64 miliard až 77 miliard korun). Místopředsedové italské vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio jsou proti dalším škrtům, protože nechtějí, aby se rozpočtový schodek dostal pod upravenou hodnotu 2,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP), napsal deník.

Evropská komise v listopadu požádala současnou italskou vládu, aby svůj rozpočtový plán přepracovala, protože se neřídil pravidly Evropské unie. Nesnižoval zadlužení země a plánovaný schodek 2,4 procenta HDP byl třikrát vyšší, než jaký avizovala předchozí vláda.

Itálie přepracovala rozpočet pro příští rok. Kvůli vysoké zadluženosti ho stále kritizuje Evropská komise

Číst článek

Řím v obavách z disciplinárního řízení, které by mohlo vést až k uvalení výrazných finančních postihů, souhlasil se snížením schodku na 2,04 procenta HDP.

Pravidla patrně poruší i Francie 

Jednání o návrhu italského rozpočtu komplikuje fakt, že rozpočtová pravidla Evropské unie příští rok velmi pravděpodobně poruší i Francie, jak signalizují někteří členové její vlády. V jejím případě se ale o pokutách nehovoří. Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici francouzskému rádiu RTL řekl, že možné překročení tříprocentní hranice ze strany Paříže se dá tolerovat, pokud půjde jen o přechodné opatření.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier v úterý francouzské televizi C News řekl, že si nemyslí, že Francie bude nucena pravidlo porušit. „Je tu ještě prostor,“ řekl s odkazem na možné uzavření dohody o digitální dani, která by více a lépe zdanila velké internetové firmy, jako je například Google nebo Facebook.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme