Říkal, že Islámský stát bojuje za správnou věc, tvrdí o podezřelém ze střelby ve Štrasburku jeho otec

Devětadvacetiletý muž podezřelý z úterní střelby na vánočních trzích ve Štrasburku sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát. Řekl to v sobotu večer v rozhovoru s francouzskou televizí France 2 otec domnělého útočníka Chérifa Chekatta, jehož ve čtvrtek v přestřelce zabila francouzská policie. Útok na vánoční trhy ve Štrasburku si vyžádal čtyři oběti, jeden člověk je ve stavu mozkové smrti a další desítka osob utrpěla zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie pátrá po devětadvacetiletém Chérifu Chekattovi, který je podezřelý z úterní střelby ve Štrasburku

Chérif Chekatt podezřelý ze střelby ve Štrasburku na policejní fotografii | Foto: French Police Nationale | Zdroj: Reuters

„Říkal například, že Daesh (Islámský stát) bojuje za správnou věc,“ řekl v rozhovoru otec Abdelkrim Chekatt, který je francouzsko-alžírského původu.

Počet obětí útoku ve Štrasburku vzrostl, v nemocnici zemřel 29letý novinář

Číst článek

Dodal, že se prý snažil svého syna přesvědčit, aby Islámský stát nepodporoval. „Copak nevidíš ta zvěrstva, jaká páchají?“ ptal se prý otec syna. Ten mu odpověděl, že to nedělají oni.

Ve francouzské televizi promluvila i matka podezřelého, která vyjádřila lítost a šok nad smrtí obětí. Podle televize France 2 jsou rodiče Chekatta už dlouho rozvedeni.

Organizace Islámský stát v předchozích letech ovládala značná území v Iráku a Sýrii, na nichž násilím prosazovala svůj přísný výklad islámského práva šaríja.

Policisté ve Štrasburku zabili hlavního podezřelého z úterního útoku na vánoční trhy

Číst článek

Její příznivci provedli už řadu teroristických činů i v Evropě, někdy se ale Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak hlásí i k útokům, s nimiž nemá nic společného.

Také po úterním útoku Islámský stát vydal prohlášení, že útočník byl jeho „voják“. Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner ale spojitost Islámského státu s útokem popřel. Podle svědků muž při střelbě vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký).

Policie kvůli činu zadržela sedm lidí, včetně Chekattových rodičů a dvou sourozenců. Ty už po výslechu propustila. Tři další lidé jsou podle agentury AP ve vazbě.

Chekatt byl francouzské policii dobře znám, figuroval na jejím seznamu radikálů a sedmadvacetkrát byl už v minulosti odsouzen, poprvé jako třináctiletý. Souzen byl nejen ve Francii, ale i Německu a Švýcarsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme