Babiš vysvětloval okolnosti kauzy svého syna. ,Cestu do Ruska doporučila lékařka Protopopová,‘ řekl

Premiér Andrej Babiš (ANO) se exkluzivně pro TV Nova vyjádřil ke kauze svého syna Andreje Babiše mladšího. Předseda vlády v rozhovoru mimo jiné zopakoval, že i po sobotních demonstracích odmítá rezignovat a že celou aféru, kterou rozpoutala reportáž serveru Seznam Zprávy, považuje za účelovou.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha (Aktualizováno: 23:05 18. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babiš v rozhovoru zopakoval, že novináři odvysílání reportáže cíleně načasovali před 17. listopad. Reportéři, kteří s jeho synem natočili skrytou reportáž, se podle premiéra do domu, kde bydlí s matkou, „vkradli“ poté, co odcizili vstupní kód. Podle Babiše při natáčení porušili švýcarské zákony.

V sobotu proti předsedovi vlády demonstrovaly tisíce lidí. Babiš řekl, že ho to velice mrzí a je mu to líto, myslí si ale, že demonstranti nemají pravdu. Odmítl, že by po demonstracích odstoupil. Je přesvědčen, že je pravda na jeho straně.

„Synovi jsem (ve Švýcarsku) vysvětloval, o co jde. Ale on je přesvědčený, že na ten výlet do Ruska šel nedobrovolně. Přitom si tam našel přítelkyni.“ Andrej Babiš

Pro vyslovení nedůvěry vládě, o které se bude ve sněmovně hlasovat zřejmě v pátek, Babiš důvod nevidí. Chce navíc požádat šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, aby mohl vystoupit na poslaneckém klubu komunistů, kteří jeho vládu s ČSSD tolerují. Situaci se jim bude snažit vysvětlit. V uplynulém týdnu už premiér kauzu vysvětloval na poslaneckém klubu sociální demokracie.

Pokud by po možném vyslovení nedůvěry vládě prezident Miloš Zeman Babiše opět pověřil sestavením kabinetu, jak ve čtvrtek avizoval, předseda vlády by nabídku přijal. Prezidentovi Babiš poděkoval za podporu.

Návštěva syna ve Švýcarsku

Podle premiéra je jeho syn stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně. Babiš ale uvedl, že má dostatek dokumentace, která ukazuje, že jeho syn byl na Krymu šťastný. Během jeho sobotní návštěvy ve Švýcarsku se o tom podle jeho slov bavili.

Vysvětloval jsem synovi, co se tady děje, že se novináři kvůli kauze Čapí hnízdo mezi námi snaží vyvolat spor,“ řekl mimo jiné v rozhovoru na Nově.

Matka Babiše mladšího: Nemůžeme svobodně ani vylézt na ulici. Požádala jsem advokáty o ochranu rodiny

Číst článek

Když byl premiérův syn v dotační kauze Čapího hnízda policií obviněn, prý se jeho zdravotní stav začal zásadně zhoršovat, protože ho podle slov Babiše staršího pronásledovali novináři. 

„Na to konto doktorka řekla, že by bylo lepší, kdyby šli s panem Protopopovem na výlet do Ruska. To neznamenalo, že by se něčemu vyhýbal. Česká policie stále měla informace a trestní řízení stále probíhalo,“ popsal.

Synova přítelkyně je Ukrajinka, seznámili se na Krymu, ona má rodinu v Krivom Rogu, tak tam se synem jeli,“ vysvětloval Babiš přejezd svého syna z anektovaného Krymu na jižní Ukrajinu do Krivého Rogu. Dodal, že se s přítelkyní na anektovaném Krymu dokonce i zasnoubil.

„(Petr) Protopopov se vrátil do Prahy a synovi se tam asi přestalo líbit, chtěl okamžitě pryč, což nebylo z nějakého důvodu možné. Na to konto napsal ten mail, že byl unesen, což byl samozřejmě nesmysl,“ dokončil premiér. Odmítl, že ho do ciziny nechal odjet kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Detaily jeho pobytu prý neznal.

O Ditě Protopopové, která vystavila jeho synovi lékařský posudek a v letošních volbách kandidovala jako lídryně za ANO na Praze 8, řekl:

„Paní Protopopová je psychiatrička, která prosazuje, aby péče nebyla v uzavřených Bohnicích, ale doma, prosazuje nějakou reformu psychiatrické péče á la model Velká Británie. Když se měl můj syn potom vrátit do života, tak jsme společně hledali někoho, kdo by se o něj postaral, a manžel paní Protopopové se nabídl, že by se o mého syna staral,“ popsal.

V Ženevě jsme spolu strávili pět hodin, povídali jsme si a hráli šachy, řekl o návštěvě syna Andrej Babiš

Číst článek

Zda je jeho syn schopen vypovídat, nechtěl komentovat. Řekl, že za něj nemůže mluvit. Odmítl tvrzení svého syna, že při podepisování dokumentů k Čapímu hnízdu nevěděl, co podepisuje. V té době podle premiéra nemocí ještě netrpěl.

Navíc přišel s tím, že za nápadem na farmu Čapí hnízdo přišla jeho dcera z prvního manželství Adriana, která má být také psychicky nemocná, konkrétně prý trpí bipolární poruchou. „Moje starší dcera, která má ráda koně, měla přítelkyni, ta taky měla ráda koně a přišla s tím projektem,“ řekl Babiš.

Aféra Andreje Babiše mladšího

Současná politická krize kolem Andreje Babiše mladšího začala v pondělí po odvysílání reportáže serveru Seznam Zprávy. Syn premiéra v tajně pořízené nahrávce tvrdí, že byl unesen na ukrajinský Krym anektovaný Ruskem.

Premiér slova o únosu přičítá psychickému stavu svého syna z prvního manželství. Andrej Babiš mladší podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Na to jeho syn reagoval mailem, ve kterém tvrdí, že o jeho zdravotním stavu jeho otec lže a že „překročil červenou čáru“. Premiér Andrej Babiš starší za svým synem odletěl v sobotu brzy ráno, ještě předtím několik minut po půlnoci položil věnec na Národní třídě. Během sobotních slavností 17. listopadu proti Babišovi protestovali lidé na mnoha místech v Česku.

V neděli večer si Babiš napsal facebookový status, ve kterém napsal, že v sobotu se svým synem Andrejem Babišem mladším strávil v Ženevě „asi pět hodin“, prý si povídali a hráli šachy. Premiér uvedl, že je to už dlouho, co spolu naposledy hráli.

Ve vyjádření pro TV Nova poté matka Andreje Babiše mladšího Beatrice Babišová odsoudila postup reportérů Seznamu. Podle ní vedli sugestivní otázky tak, aby její rodinu skandalizovali. Uvedla také, že kvůli tomu, že byla zveřejněná adresa jejich bydliště, nemohou ani svobodně vyjít z bytu na ulici. Dle svých slov požádala právníky o ochranu.

jgr, jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme