‚Pak výbuch a už se všude kouřilo.‘ Svědectví naznačují, že zámek v Maršově mohl někdo zapálit úmyslně

Požár zničil původně barokní zámek v Horním Maršově na Trutnovsku. Oheň zpustošil všechny střechy objektu, věž zámku a poškodil první patro budovy. Vyšetřovatel hasičů škodu předběžně odhadl na pět milionů korun. Likvidaci požáru hasiči ukončili v neděli v 17.35. Příčina požáru zatím není známa.

Tento článek je více než rok starý.

Horní Maršov (Trutnovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Horním Maršově na Trutnovsku hořel barokní zámek. Zůstaly jen zděné části

V Horním Maršově na Trutnovsku hořel barokní zámek. Zůstaly jen zděné části | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

„Celá střecha až po stavbu je pryč. To, co nebylo zděné, je pryč. Jen z toho koukají komíny, střecha na celém zámku neexistuje,“ popsal neštěstí starosta Horního Maršova Pavel Mrázek.

Chátrající barokní zámek vzplál v neděli před 05.00, oheň hasiči dostali pod kontrolu po téměř pěti hodinách. Následně shořelé konstrukce začali rozebírat a dohašovat skrytá ohniska požáru. Při dohledávání ohnisek použili i termokameru. Dva hasiči při zásahu utrpěli lehké zranění.

Rozsáhlý požár zničil barokní zámek v Horním Maršově. Shořely střechy i věž

Číst článek

„Do pondělního rána na místě na dohled nad požářištěm zůstane místní jednotka hasičů z Horního Maršova,“ uvedla mluvčí hasičů Martiny Götzové. Výše škody bude podle ní zpřesněna v dalších dnech po jednání s majitelem zámku.

Na místo se dostavili i kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s hasiči zjišťovat příčinu požáru. Podle policie se budou prověřovat všechny varianty, jako jsou nešťastná náhoda, technická závada, nedbalostní jednání i úmyslné zapálení.

Server Novinky.cz uvedl, že dvojice svědků z okolních domů údajně slyšela nezávisle na sobě pískot gum auta a následný výbuch. „Vzduch prý prosytil zápach benzinu a záhy zámek zachvátily plameny,“ uvedl server.

Podle Českého rozhlasu Hradec Králové mají policisté k dispozici svědectví pana Stanislava, který požár ráno ohlásil: „Slyšel jsem nějaký šramot v parku a potom něco ve smyslu – a je to. Slyšel jsem bouchnout dveře. Pak nějaký výbuch asi za čtvrt hodiny a už se tady všude kouřilo.“

‚Hodně lidí mělo k zámku citový vztah‘

Obec areál parku zámku v minulosti občas využívala k pořádání dětských dnů či kulturních akcí. „Je zde smutek, hodně lidí mělo k zámku citový vztah. Na druhou stranu doufáme, že s tím už (majitelé) začnou něco dělat. To ale ukáže čas,“ řekl starosta Mrázek.

V poslední době se podle něj objevovaly náznaky, že by se mohl objevit vážný zájemce o koupi. „S případným novým majitelem byla obec připravena spolupracovat,“ dodal starosta.

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž, uvádí realitní web. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace.

ČTK, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme