Italský premiér vyhlásil v Ligurii roční výjimečný stav. Správci zříceného mostu chce odebrat licenci

Kvůli úternímu pádu části Morandiho mostu ve středu italský premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regionu Ligurie na žádost místní správy 12měsíční výjimečný stav. Na tiskové konferenci po mimořádné schůzi s ministry také oznámil, že úřady nebudou čekat až na ukončení trestního vyšetřování a brzy rozhodnou, zda správce dálničního úseku přijde o licenci. Firma se hájí, že své závazky vždy dodržovala.

Aktualizováno Janov (Itálie) (Aktualizováno: 21:11 15. 8. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Giuseppe Conte

Italský premiér Giuseppe Conte | Zdroj: Reuters

„Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade (per l'Italia),“ řekl Conte. „Nemůžeme čekat na justici,“ dodal. Po odebrání licence už ve středu volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli.

Správce dálnice reagoval prohlášením, podle něhož monitorování viaduktu v Janově a jeho údržba odpovídaly „nejlepším mezinárodním standardům“. „Autostrade per l'Italia pevně věří, že bude schopna dokázat, že vždy řádně dodržovala povinnosti vyplývající z pozice koncesionáře,“ uvedla společnost, která spravuje zhruba polovinu 6000 kilometrů italských dálnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Václav Jabůrek popisuje situaci v italském Janově

Podle firmy v tuto chvíli nelze přinést jakékoli důvěryhodné vysvětlení příčin pádu části viaduktu. Premiér Conte uvedl, že takováto tragédie je „nepřijatelná v moderní společnosti“, a slíbil, že vláda udělá vše pro to, aby se podobná událost neopakovala. Vláda bude podle něj při udělování nových koncesí stanovovat správcům dálnic „mnohem přísnější“ podmínky.

Kromě výjimečného stavu ohlásil italský premiér také den státního smutku, který „bude korespondovat se dnem pohřebních obřadů pro zesnulé“. Předseda vlády potvrdil, že úřady v tuto chvíli evidují 39 obětí a 16 zraněných, z nichž devět zůstává ve vážném stavu.

Italská vláda také vyčlenila na počáteční operace na místě pádu mostu pět milionů eur z národního krizového fondu. Předseda vlády Conte vyzval k rychlému odstranění trosek mostu z koryta řeky Polcevera, aby se předešlo hrozbě záplav.

Autostrade per l'Italia ve svém prohlášení také uvedla, že „horlivě“ pracuje na projektu rekonstrukce viaduktu, „který by byl zkompletován za pět měsíců od úplného zpřístupnění oblasti“. Starosta Janova Marco Bussi přitom ve středu naznačil, že zbývající segmenty Morandiho mostu budou strženy.

V Janově kolabuje doprava

Italská vláda také vyčlenila na počáteční operace na místě pádu mostu pět milionů eur z národního krizového fondu.

Okolí mostu je momentálně vylidněné, protože hrozí, že by se jeden ze zbývajících nosníků mohl zřítit. Záchranné akce jsou přerušeny a čeká se na další postup, hlásil přímo z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Václav Jabůrek.

Po celém Janově kolabuje doprava. Radnice upozorňuje lidi, aby využívali pouze hromadnou dopravu nebo chodili pěšky. Autobusy i vlaky jsou kompletně přeplněné. Ten největší dopravní nápor by měl však teprve přijít, protože v Itálii je svátek a mnoho Janovanů odjelo na dovolenou. Příští týden navíc končí školákům prázdniny. 

ČTK, vjb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme