Milovníci umění utratili na Žofíně 200 milionů, obraz od Toyen se vydražil za 19,4 milionu

Nedělní odpoledne na Žofíně patřilo aukci umění. Aukční den pořádala Galerie Kodl, která na něm prodala díla za téměř 200 milionů korun. Například obraz malířky Toyen nazvaný A teď, když přijde čas byl na aukci vydražen za 19,4 milionu korun. V nabídce byly kromě obrazů také fotografie a plastiky například od Salvadora Dalího, Jana Zrzavého, Josefa Čapka nebo Josefa Lady.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A teď, když přijde čas od malířky Toyen

A teď, když přijde čas od malířky Toyen | Foto: Galerie Kodl | Zdroj: ČTK

V nabídce mělo být původně 250 děl, nakonec jich ale bylo jen 249. Národní galerie využila svého předkupního práva a obraz Františka Kupky „Studie k Radostem“ odkoupila ještě před aukcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milovníci umění utratili na Žofíně 200 milionů, obraz od Toyen se vydražil za 19,4 milionu. Natáčela Lucie Kocurová

Podle očekávání se velmi dobře prodal obraz od Toyen A teď když přijde čas, který se vydražil za 19,4 milionu korun. Zájemci o umělecká díla nakonec podle galeristů utratili za toto odpoledne zhruba nějakých 200 milionů korun.

Nešlo ale jen o obraz české malířky Toyen, uměleckých lahůdek se na Žofíně prodávalo víc.

„Kromě Toyen se nad hranici pěti milionů korun vyšplhaly další čtyři obrazy. Jde o plastiku Salvadora Dalího, což je v České republice rarita, protože plastiky od tohoto autora se v Česku prakticky nevyskytují,“ přiblížila kurátorka Galerie Kodl Tereza Donné.

„Dále šlo o Václava Brožíka, který se vydražil za 5,2 milionu korun. František Foltýn se vydražil za 6,9 milionu korun. A nádherný obraz od Josefa Čapka se vyšplhal na rekordních 8,2 milionu korun,“ doplnila Donné.

Úspěchu a nových autorských rekordů dosáhla i díla českých klasiků z 19. století, například Aloise Kirniga, Maxmiliána Haushofera či Maxmiliána Pirnera. Velkému zájmu dražitelů se těšili také čeští avantgardní umělci i modernistická díla.

Kde vznikají malby a koláže umělkyně Jany Vojnárové? V bývalém sídle kadeřnictví Alena

Číst článek

„Autorské rekordy padaly kupříkladu u děl Magdaleny Jetelové, Vlastimila Beneše, Vladimíra Kopeckého či Jindřicha Štyrského,“ upřesnila Kaslová.

Příspěvek na charitu

Aukce měla i charitativní rozměr. Prvních deset dražených děl byly obrazy a fotografie od mladých umělců, které autoři věnovali do aukce ve prospěch Centra Paraple. Na dražbu dohlížel i František Vyskočil, předseda správní rady.

„Na minulých aukcích se nám podařilo získat přes milion korun, ale i tato částka 587 tisíc je velice hezká. Centrum Paraple poskytuje služby vozíčkářům, takže je máme vždy za co utratit – za terapeuty, psychology, fyzioterapeuty, maséry,“ popisuje Vyskočil.

Aukce uměleckých děl v Praze i jinde v Česku probíhají samozřejmě častěji, ale kdyby posluchači chtěli navštívit přímo aukční den Galerie Kodl, pak mají šanci zase koncem listopadu. Podle zástupců galerie se opět budou prodávat i díla mladých umělců určená na charitativní účely.

Lucie Kocurová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme