Díky zkoumání rajčat na univerzitě v Olomouci mohou vědci vypěstovat odolnější rostliny
Vědcům z olomoucké univerzity se jako prvním na světě podařilo vyřešit krystalovou strukturu rostlinného enzymu, který se účastní obranných mechanismů rostlin. Poznatky mohou mít přínos při testování a vývoji odrůd plodin odolných vůči chorobám.
Na projektu spolupracovali odborníci z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Centra regionu Haná s francouzskými vědci.
„Enzym byl u rostlin znám, ale nebyla prokázána jeho funkce související s procesy signalizace, tedy obrany rostlin například vůči napadení patogeny. To je věc nová, zhruba posledních deset let,“ uvedl v tiskové zprávě Marek Petřivalský z katedry biochemie.
Dříve zkoumali tuto problematiku na huseníčku rolním, biochemici teď pracovali na významné rostlině z oblasti zemědělství, na rajčeti.
„Studii jsme rozšířili o další zemědělské rostliny, například saláty a květáky,“ dodal Petřivalský.
Výsledky mohou mít praktický dopad. Pokud vědci odhalí obranné mechanismy rostlin, bude snazší vypěstovat odolnější odrůdy vůči chorobám.