V Londýně se draží čtyři díla Františka Kupky. Jejich cena se může vyšplhat do desítek milionů korun

Nestává se často, aby se v jedné aukční síni sešly hned čtyři díla českého průkopníka abstraktního umění Františka Kupky. Cena dvou děl na papíře a především dvou olejů by se mohla v souhrnu vyšplhat na 40 milionů korun. Práce nejznámějšího a nejdražšího českého umělce se budou dražit v úterý Londýně.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Půlpánová před obrazem Série C (Elevace)

Barbora Půlpánová před obrazem Série C (Elevace) | Zdroj: Christie's, Český rozhlas

Kupkova plátna visí v aukční síni Christie‘s nedaleko sebe. Jejich rukopis je nezaměnitelný: typicky přísné barevné plochy. „Tohle je výborný příklad Kupkovy vrcholné abstraktní tvorby. Je to obraz konce 30. let, jeden z jeho nejlepších,“ hodnotí specialistka na impresionismus a modernu Anna Povejšilová.

Stojíme u Kupkova obrazu série C. Bílou plochu protínají oranžové a černé obrazce. Cena, na kterou by se toto dílo mohlo vyšplhat, se pohybuje v přepočtu kolem 20 milionů korun. „Kupka má na mezinárodním trhu své místo, i když si myslím, že je stále nedoceněný,“ říká pro Český rozhlas kunsthistorička Povejšilová.

Na rozdíl od prvního plátna z konce 30. let, na kterém dominují horizontální a vertikální plochy, vidíme na ranějším Kupkově díle nazvaném lapidárně Bílá na modré a červené i barevné kruhy, které odkazují k poetice strojů.

Anna Povejšilová (vlevo) Barbora Pulpánová z aukčního domu Christie´s | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

O původu dražených děl aukční síň informace neposkytuje, ví se jen, že nabízená Kupkova díla pocházejí ze tří různých zdrojů, dva z nich jsou soukromí sběratelé. Ani jména vážných zájemců, kteří se přihlásili do úterní dražby, nejsou známá. Měli by ale mezi nimi být i Češi.

„Náš tým odborníků je v kontaktu s potenciálními kupci. Jména ale říci nemůžeme. A protože se jedná o českého autora, mezi vážnými zájemci jsou Češi. Ovšem nejen Češi, ale i zájemci z Francie a USA,“ odpovídá Barbora Pulpánová z komunikačního oddělení aukční síně Christies.

Oba oleje se naposledy potkaly na výstavě v roce 1946 a potom až v aukční síni Christie´s. Je možné, že by teď strávily nějaký čas spolu? „Možné to je, uvidíme, jak dražba dopadne,“ říká trochu tajuplně specialistka aukční síně Povejšilová.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme