Premiér vyloučil půjčku eurozóně 90 miliard korun

Česká republika zatím neřekla, jak by vypadala případná pomoc eurozóně, prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF). Vláda o tom bude jednat příští týden. Do té doby má ministr financí Miroslav Kalousek vypracovat detailnější návrh případné půjčky. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: ČTK/AP, Michael Probst | Zdroj: ČTK

Předseda vlády Petr Nečas řekl, že pokud Česká republika peníze půjčí, bude to rozhodně méně než původně požadovaných zhruba devadesát miliard korun.

„V případě když by, a rozhodnuto není, se náhodou Česká republika rozhodla k této půjčce přistoupit a tuto půjčku poskytla Mezinárodnímu měnovému fondu, v České národní bance dnes rozhodně dominuje názor, že představa, že by to byla částka, která je reprezentována v přepočtu na české koruny až 90 miliardami korun, respektive 3,5 miliardy eur, že je to prostě částka, která je vyloučena. Vůbec by nepřipadala v úvahu.

Dodal, že půjčená částka aby musela být velmi výrazně nižší.

Podle Mladé fronty Dnes má vláda, respektive Česká národní banka, půjčit na záchranu zemí eurozóny pouze 50 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes ale údajnou dohodu popřel.

„Nejslušnější termín je, že je to mystifikace. Pravdou je, že o tom vládní strany v minulých dnech nejednaly, tím méně se mohly dohodnout. Není na tom prostě zbla pravdy, vláda o tom teprve jednat bude,“ řekl Kalousek Radiožurnálu.

Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme