Česko chce, aby se Unie soustředila na podporu hospodářského růstu

Hlavním úkolem Evropské unie teď musí být podpora hospodářského růstu. Takový cíl chce Česká republika prosadit do závěrů dnešní a zítřejší schůzky evropských lídrů v Bruselu. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený diplomatický zdroj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Petr Nečas na summitu EU v Bruselu

Český premiér Petr Nečas na summitu EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Současnou podobu připravovaných závěrů summitu podle něj Praha považuje za naprosto nedostatečnou. Česko chce, aby Evropská komise do poloviny roku předložila jasný plán na prohloubení vnitřního evropského trhu.

Česko patří k zemím, které požadují výrazné usnadnění podnikání v rámci jednotného trhu. V tom jsou Češi velkými spojenci Britů, Nizozemců či Švédů.

Spolu s nimi Praha požaduje například i to, aby Komise musela každý rok vyčíslit dopad svých návrhů na novou regulaci v rámci vnitřního trhu. Podle Česka by se tím měly omezit leckdy zbytečné návrhy, které v Bruselu vznikají.

Summit EU nemusí řešit přežití eura. Dluhová krize se prý uklidňuje

Číst článek

Podle zdrojů Českého rozhlasu bude premiér Petr Nečas v Bruselu takový postup prosazovat jako hlavní českou prioritu. Podle diplomatů to ale zatím naráží na velký odpor hlavně ze strany Francie.

Ondřej Houska, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme