Cena investičního stříbra roste, od července se zvýšila více než o pětinu

Cena investičního stříbra roste. Od července se zvýšila o více než 20 procent a prorazila hranici 24 dolarů za troyskou unci, to je zhruba 450 korun za 31 gramů. Vyplývá to z údajů investičních firem a obchodníků s touto komoditou. Zajímavé je pro investory i zlato. Od drahých kovů si slibují větší ochranu před inflací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbrný poklad

Stříbrný poklad | Foto: Národní muzeum

Cenu stříbra pozitivně ovlivňuje třeba to, že Americká centrální banka zatím neví, kdy začne omezovat své nákupy dluhopisů. Těmi se snaží podporovat hospodářský růst. Mělo by to být ještě letos, ale termín ještě nikdo nezná.

Záleží na tom, jak se bude vyvíjet ekonomika. Podobné zprávy většinou nahrávají komoditám, protože penězům se v této situaci zatím příliš nevěří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí ceně zlata a stříbra mluvil ve vysílání Radiožurnálu redaktor Jan Beneš

Stříbro je nejenom drahý, ale také průmyslový kov. Cenu proto určuje také poptávka zemí po této komoditě. A to hlavně ze strany asijských států, jak říká ředitel Saxo Bank Praha Karol Piovarcsy.

„Co se týká faktorů, které ho ovlivňují, tak jsou to zejména faktory typické pro drahé kovy – tedy určitá ochrana majetku vůči inflaci a vůči znehodnocení papírových investic, na druhé straně stříbro se stále považuje za průmyslový kov využitelný v elektrotechnickém nebo automobilovém průmyslu, a tady potom hraje prim hlavně poptávka,“ podotýká Piovarcsy.

O stříbro se nezajímají jen velké firmy, ale i drobní investoři. Zájem sice není nový, ale i oni tuto komoditu nyní kupují častěji než v minulosti.

Cena stříbra rostla pomaleji než cena zlata nebo ropy. Investiční stříbro proto podle některých analytiků poskytuje lepší možnost investice než třeba investiční zlato. Jak radí jeden webový portál zaměřený na investice do stříbra, investor by se měl snažit kupovat to, co je cenově zajímavé, nikoliv to, co je drahé.

Prostudovat trh

Když chce někdo kupovat jako investici právě stříbro a je v investičním obchodování nováčkem, nejčastěji postupuje tak, že na internetu hledá nejlepší nákup.

Každý by si však měl nejdříve prostudovat trh, na kterém chce investovat. To podle analytika společnosti Silverum Martina Kopáčka neplatí jenom u drahých kovů, ale obecně u jakéhokoli investování.

„Investor musí prostě ten trh stříbra i zlata dobře pochopit, musí znát například likvidní provedení investičního kovu, měl by znát rizika malého a velkého trhu, rozdíl mezi burzovním spotem a fyzickým kovem. Měl by být samozřejmě schopen si dát pozor na falešný kov, taktéž na podvodníky. Měl by rozhodně znát postoje těžařů vždy k aktuální ceně,“ poznamenává Kopáček.

Se stříbrem se obchoduje na burzách v Chicagu a v Londýně. Konečná cena je součtem aktuální ceny na burze a marží obchodníka, který stříbro prodává. Drobným investorům například v podobě slitků za jednu troyskou unci. To je standardizovaná hmotnost, která odpovídá zhruba 31 gramům.

Prodávají se také stříbrné mince. Velcí investoři nakupují investiční stříbro obvykle po cihlách.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme