Energický a bravurní. Klavírista Grosvenor vystoupí s rozhlasovými filharmoniky pod taktovkou Cottisové

Benjamin Grosvenor, jeden z nejtalentovanějších britských klavíristů, vystoupí v pondělí 30. ledna v Praze. Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu zahraje energické a vtipné dílo Benjamina Brittena a také Symfonie b moll od Williama Waltona. Dirigovat bude Jessica Cottisová, která podle kritiků do všech svých vystoupení vnáší energičnost a intelektuální nekompromisnost. Přímý přenos z Dvořákovy síně Rudolfina odvysílá Český rozhlas Vltava.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SOČR & Jessica Cottis

Jessica Cottisová se do české metropole vrací po úspěšném koncertu na festivalu Pražské jaro | Foto: Pražské jaro Petra Hajská

Cottisová, Grosvenor a Symfonický orchestr Českého rozhlasu se v Rudolfinu sejdou nad Americkou předehrou Benjamina Brittena, která vznikla v roce 1941 a na třicet let upadla do zapomnění. Poprvé zazněla v roce 1972. V Rudolfinu zazní také Brittenův Klavírní koncert, který si premiéru odbyl v londýnské Royal Albert Hall v roce 1938.

Symfonii b moll od Williama Waltona slyšelo publikum poprvé v roce 1935. Jejím středobodem je pomalá věta, melodický, melancholická a idylická.

Benjamin Grosvenor | Foto: Patrick Allen

Třicetiletý klavírista Benjamin Grosvenor se hudbě věnuje od šesti let, už v jedenácti letech zvítězil v klavírní soutěži BBC a od té doby získává další ocenění. Spolupracoval s uznávanými dirigenty a vystupoval se špičkovými tělesy po Evropě a Spojených státech.

V roce 2011 se dohodl na spolupráci s vydavatelstvím Decca Classics, čímž se stal nejmladším britským hudebníkem a prvním britským klavíristou za téměř 60 let, který s touto společností podepsal smlouvu. 

Kritici na něm oceňují dokonalou interpretaci, technickou bravurnost a virtuozitu i svěží představivost, vhled do skladeb a osobitý zvuk.

Dirigentka Jessica Cottisová | Foto: Kaupo Kikkas

Jessica Cottisová se do české metropole vrátila po úspěšném koncertu na festivalu Pražské jaro. Pochází z Austrálie, kde vystudovala mimo jiné hru na varhany a klavír, kariéru hráčky jí ale přerušilo zranění zápěstí. Teprve poté se začala věnovat dirigování.

Vystupovala s orchestry a filharmoniemi ze Sydney, Londýně i Miláně. Věnuje se popularizaci zájmu o vážnou hudbu mezi mladou generací a často účinkuje v pořadech stanice BBC.

Přímý přenos z Dvořákovy síně Rudolfina odvysílá Český rozhlas Vltav, záznam bude k poslechu na stanici D-dur. Vstupenky na koncert je možné zakoupit zde.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme