Lidé z nezateplených domů platí za bydlení o 4400 korun víc než loni. Pomoc může nový státní program

Lidé z velkých a nezateplených domů nebo bytů dávají za bydlení průměrně o 4400 korun více než loni. Ostatním domácnostem výdaje na bydlení meziročně narostly přibližně o dva až tři tisíce. Méně náklady stoupaly rodinám z menších domů a bytů. Vyplývá to z dat projektu Česko 2022: Život k nezaplacení, na kterém Český rozhlas spolupracuje se společností PAQ Research. Výzkumníci pravidelně zjišťují ekonomickou situaci asi 1600 domácností.

Tento článek je více než rok starý.

Česko 2022: Život k nezaplacení Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce ušetří komplexní úprava domu - jak zateplení fasády a střechy, tak výměna oken a dveří a v domech s nevytápěným suterénem se vyplatí izolovat i jeho strop

Nejvíce ušetří komplexní úprava domu - jak zateplení fasády a střechy, tak výměna oken a dveří a v domech s nevytápěným suterénem se vyplatí izolovat i jeho strop | Zdroj: Profimedia

Průzkum rozlišoval domy alespoň nějak zateplené a domy úplně bez zateplení, ve kterých žije podle sociologa Daniela Prokopa menšina domácností v Česku. Jsou to ale hlavně chudší domácnosti a lidé z nižší střední třídy.

Život k nezaplacení

Projekt Českého rozhlasu a společnosti PAQ Research, který nese název Česko 2022: Život k nezaplacení, je zaměřený na ekonomický vývoj domácností. Zajímá se o to, jak lidé v současné době vycházejí s penězi.

Tito lidé sice častěji bydlí v menších bytech nebo domech, které jsou obecně méně energeticky náročné, neplatí to ale pro některé chudší domácnosti, například na vesnicích.

Naopak domácnostem z velkých ale zateplených bytů nebo domů se měsíční úspory za poslední rok v průměru zmenšily jen o asi dva tisíce korun. Jde hlavně o rodiny s vysokým příjmem a domácnosti s dětmi. Míra zateplení se ale i u nich liší a tím se pak mohou lišit i výdaje za bydlení.

Nejvíce ušetří komplexní úprava domu. To znamená jak zateplení fasády a střechy, tak výměna oken a dveří a v domech s nevytápěným suterénem se vyplatí izolovat i jeho strop. Samotné zateplení fasády domu může znamenat až 40procentní úsporu na spotřebě energie.

Záleží ale také na tloušťce tepelné izolace. Před dvaceti lety se v Česku podle poradce ministra práce a sociálních věcí a ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka zateplovalo jen čtyři až pěticentimetrovou izolací. Takový dům teď už skoro žádnou energii neušetří. Sedlák proto doporučuje vybírat izolaci tlustou alespoň 20 centimetrů.

Státní podpora

Pro chudší domácnosti stát 9. ledna spouští program Nová zelená úsporám Light. Domácnostem starobních důchodců nebo těm, kteří od poloviny letošního září pobírali příspěvek na bydlení, bude přispívat na zmíněné druhy zateplení.

„Vždy na jedno z daných opatření do cenového stropu 150 tisíc a domácnost dostane prostředky dopředu. Poté bude mít 12 kalendářních měsíců na realizaci samotného opatření. Ke konci stačí fotografie daného opatření ve spolupráci s expertem z místní akční skupiny, který potvrdí, že se projekt realizoval,“ vysvětluje Sedlák pro Radiožurnál. 

Rodiny utratí měsíčně za pečivo o stovky víc, říká analytik. Další zdražování omezí cenový strop

Číst článek

Žádat ale mohou jen vlastníci domu, stejně jako v programu Nová zelená úsporám pro domácnosti bez ohledu na příjmy.

Nájemníkům podle Sedláka bez vůle vlastníka domu nezbývá než se snažit snížit spotřebu energií klasickým šetřením, jako je topení na nižší teplotu, ohříváním vody v bojleru na nižší teplotu nebo používání úsporných programů na myčce a pračce. 

V případě bytových domů nebo paneláků opět záleží na vlastníkovi. Bytová družstva nebo společenství vlastníků jednotek si mohou společně o dotaci na zateplení požádat už teď. Musí se ale dohodnout a to bývá často problém.

Energetický regulační úřad také od nového roku vyhláškou zjednodušil sdílení elektrické energie například z fotovoltaické elektrárny na střeše bytových domů. V Senátu je také novela energetického zákona, díky které budou moct například bytová družstva stavět solární elektrárny s výkonem až 50 kW bez licence.

Jana Karasová, mfk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme