Paret-Peintre si v desáté etapě Gira připsal první vítězství v kariéře, Pogačar dále pohodlně vede

Desátou etapu Gira d'Italia s dlouhým stoupáním do cíle vyhrál francouzský cyklista Valentin Paret-Peintre. Slovinec Tadej Pogačar po volném pondělku na úvod druhého týdne závodu bez problémů udržel růžový trikot. Ve skupině favoritů s ním po 142 kilometrech dojel do cíle i Jan Hirt.

Bocco della Selva (Itálie) (Aktualizováno: 20:14 14. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valentin Paret-Peintre v cíli desáté etapy Gira

Valentin Paret-Peintre v cíli desáté etapy Gira | Foto: Gian Mattia D'Alberto | Zdroj: Profimedia

Třiadvacetiletý Paret-Peintre rozhodl o svém prvním vítězství v kariéře, a hned na Grand Tour, zhruba tři kilometry před vrcholem. Ve stoupání na Bocca della Selva stíhal společně s dalším Francouzem Romainem Bardetem vedoucího Jana Tratnika ze Slovinska, jenž jel přes třicet kilometrů v sólovém úniku.

Člen týmu Decathlon AG2R La Mondiale nejprve setřásl svého zkušenějšího krajana a zhruba 2,5 km před cílem se přehnal kolem Tratnika. "Poslední čtyři kilometry byly nejtěžší a řekl jsem si, že právě tam chci zaútočit. Takže jsem čekal, čekal, čekal, a když jsem uviděl tři kilometry do cíle, vyrazil jsem," popsal svou taktiku Paret-Peintre.

Osamocen si dojel do cíle pro vítězství, kterým napodobil loňský úspěch svého staršího bratra Auréliena, jenž je i na tomto Giru jeho týmovým kolegou a dnes byl pátý. "Loni organizátoři omylem napsali na lahev sektu moje jméno místo jeho. Tentokrát jsem skutečně vyhrál já a nebude s tím žádný problém," řekl s úsměvem vítěz.

Třiatřicetiletý Bardet skončil druhý s odstupem 30 sekund, Tratnik nabral na Pareta-Peintrea minutu. "Tři čtyři kilometry před cílem už mi slábly nohy. Ohlédl jsem se a oni kolem mě projeli dvojnásobnou rychlostí. Pak už jsem bojoval jen o to, abych se dostal do cíle," přiznal Tratnik. Skupina favoritů, jejíž členové dnes o etapový triumf neusilovali, dorazila na vrchol po více než třech minutách.

Největší adept na celkové vítězství Pogačar vede stále o 2:40 minuty před Kolumbijcem Danielem Martínezem. Vzhledem k tomu, že Pogačarova skupina se nesnažila uprchlíky dostihnout, dostali se před dnes dvacátého Hirta v průběžném pořadí někteří jezdci z úniků. Český cyklista tak vypadl z elitní desítky a je dvanáctý s šestiminutovou ztrátou na Pogačara.

Středeční 11. etapa z Foiano di val Fortore do Francavilla al mare měří 207 kilometrů a její druhá polovina je naprosto rovná, takže se očekává hromadný spurt.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Pompeje - Cusano Mutri, 142 km):

1. V. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 3:43:50, 2. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -30, 3. Tratnik (Slovin./Visma-Lease a Bike) -1:00, 4. Bagioli (It./Lidl-Trek) -1:17, 5. A. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 6. Geschke (Něm./Cofidis) oba -1:24, ...20. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -3:18.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 36:48:08, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:15, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:27, ...12. Hirt -5:57.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme