Ruští paralympionici se budou moct zúčastnit her v Paříži. Mají povolený start pod neutrální vlajkou

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) schválil účast ruských sportovců na letních hrách v Paříži v roce 2024. Na zasedání v Manámě rozhodl, že handicapovaní ruští sportovci budou na paralympiádě startovat pod neutrální vlajkou.

Manáma (Bahrajn) (Aktualizováno: 17:33 29. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodiny odpočítávající čas do začátku paralympijských her v Paříži

Hodiny odpočítávající čas do začátku paralympijských her v Paříži | Zdroj: Profimedia

Pro návrat Ruska na paralympiádu bylo 74 členů, proti 65. Třináct členů se hlasování zdrželo. Následně 90 zástupců národních výborů hlasovalo pro prodloužení suspendace Ruska o další dva roky a s tím spojeného startu sportovců s neutrálním statusem. Proti bylo 56 členských asociací, šest se zdrželo. Podobně dopadlo hlasování o spojeneckém Bělorusku.

Zimní paralympiáda bude bez Rusů a Bělorusů, mezinárodní výbor po protestech změnil rozhodnutí

Číst článek

„Výsledkem rozhodnutí je, že členská práva Ruska jsou na dva roky pozastavena. S výjimkou toho, že jeho sportovci a pomocný personál se budou moci jako individuální a neutrální zúčastnit paralympijských her i světových a regionálních šampionátů a také soutěží v šesti sportech, které IPC zaštiťuje jako mezinárodní federace,“ uvedl IPC v prohlášení.

Výbory Ruska a Běloruska byly loni v listopadu suspendovány kvůli vpádu na Ukrajinu. Už v roce 2022 byli sportovci obou zemí zhruba měsíc po invazi na poslední chvíli vyloučeni ze zimní paralympiády v Pekingu. Původně měli v Číně startovat jako neutrální sportovci.

„Vůbec nejsem z toho rozhodnutí nadšený, jsem z toho trochu v šoku. Nedovedu si představit, že by měli ruští sportovci startovat,“ přiznal pro Radiožurnál Sport šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

Možný návrat na olympiádu

O návrat Ruska a Běloruska na klasické hry usiluje také Mezinárodní olympijský výbor. Původně doporučil jejich vyloučení z mezinárodních soutěží, ale letos vyzval sportovní federace, aby zvážily přijetí jednotlivců zpět jako neutrálních sportovců a umožnily jim kvalifikovat se na olympijské hry.

O statusu Ruska a Běloruska se bude diskutovat za dva týdny na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Bombaji. Prezident MOV Thomas Bach v červenci uvedl, že si nedokáže představit, že by se na tomto kongresu rozhodovalo už přímo o startu Rusů a Bělorusů na pařížské olympiádě.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme