Vedení Britům nevydrželo ani půl minuty, Kanada zvítězila 4:2. Kazachstán porazil v Ostravě Francii 3:1

Hokejisté Kanady zahájili mistrovství světa v Praze vítězstvím nad Velkou Británií 4:2. Výhru obhájců titulu zařídil v zaplněné O2 areně před 16 935 diváky dvěma góly útočník Connor Bedard z Chicaga, loňská jednička draftu NHL. Británii nestačily k překvapení ani gól a asistence kanonýra Liama Kirka, který v této sezoně působil v Litvínově. Úspěšný vstup do šampionátu vyšel i Kazachstánu, v ostravské skupině porazil Francii 3:1.

Aktualizováno Praha/Ostrava (Aktualizováno: 17:18 11. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský útočník Pierre-Luc Dubois u brankoviště Jacksona Whistla

Kanadský útočník Pierre-Luc Dubois u brankoviště Jacksona Whistla | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nevěděl jsem, co čekat, ale bylo to skvělé. Na profesionální úrovni tu hraji poprvé, fanoušci byli skvělí a hlasití. Praha je krásné město. Už jsme tu pár dní, užívám si to,“ řekl Bedard po utkání novinářům.

„Je pěkné dát góly, ale na to teď nemyslím. Byl to náš první soutěžní zápas a máme ještě hodně věcí, které musíme zlepšit. Dostali jsme dva góly, ale celkově jsme hráli dobře do obrany. Ještě se budeme zlepšovat, byl to dobrý start,“ doplnil Bedard.

Kirk, který ovládl s devíti trefami tabulku střelců play off extraligy, překonal gólmana Joela Hofera už po 157 sekundách téměř od modré čáry, ale sudí Christoffer Holm a Kristian Vikman gól neuznali kvůli postavení stínícího Johnnyho Currana v brankovišti. Rozhodnutí potvrdili i po trenérské výzvě, po které se museli Britové bránit v oslabení.

Odolali i při trestu Bena O'Connora, po 41 sekundách zkrátil přesilovku Kanady Dylan Cozens a v oslabení úřadující šampioni inkasovali. Z pozice mezi kruhy se Kirk trefil k pravé tyči. Kanada odpověděla hned za půl minuty. Michael Bunting využil clonu před Jacksonem Whistlem a překonal jej téměř od modré čáry.

MS v hokeji 2024

‚Opravdový profesionál‘

Ve 26. minutě po nahození Olena Zellwegera trefil Brandon Hagel z otočky puk ze vzduchu ideálně k levé tyči. Kanada se ubránila při trestu Jacka McBaina a v čase 31:39 zvýšil náskok favorita z dorážky Bedard.

Soutěž o vstupenky na MS v hokeji

Poslouchejte Radiožurnál nebo Radiožurnál Sport a vyhrajte lístky na zápasy českého týmu na šampionátu. Jakmile se ve vysílání objeví tenhle jingle: Mistrovství světa v hokeji - soutěž o vstupenky, začínáme soutěžit.

Za necelé čtyři minuty osmnáctiletý talent, který debutuje na velké mezinárodní akci, skóroval podruhé. Po kombinaci Kaidena Guhleho a Nicka Paula poslal puk do odkryté branky.

„Je to úžasný hráč. Mimo led tvrdě maká a je to opravdový profesionál. Jsme nadšení, že máme v týmu takového hráče, a těšíme se, jak se bude v průběhu turnaje rozvíjet,“ uvedl kanadský kapitán Colton Parayko.

V závěrečné části nejdříve Britové odolali při trestu Sana Ruoppa a ve 49. minutě zkorigoval výsledek po Kirkově přihrávce bekhendovým zakončením O'Connor. „Kirky to udělal skvěle, já jsem se dostal přes dva hráče a zakončil bekhendem. Nikdy na to nezapomenu,“ radoval se Ben O'Connor z gólu proti Kanadě.

„Tito hráči hrají NHL z nějakého důvodu. Sledovali jsme ho (Bedarda) celou sezonu. Je pěkné jen se s ním potkat na ledě,“ cenil si zážitku O'Connor a s výkonem proti Kanadě byl spokojený.

„Myslím, že na sebe můžeme být pyšní. Jsou nejlepší na světě a my jsme s nimi drželi krok. Naposledy jsme s Kanadou prohráli 0:8 a od té doby jsme ušli dlouhou cestu,“ doplnil s připomínkou výsledku z roku 2019 ze šampionátu v Košicích.

28 zákroků

Také hokejisté Kazachstánu vstoupili do mistrovství světa v Ostravě výhrou 3:1 nad Francií. Gólem a asistencí se na tom podílel útočník Kirill Savickij, 28 úspěšných zákroků si připsal brankář Andrej Šutov. Kazaši se prosadili v přesilové hře i v oslabení.

Vstup do utkání vyšel ideálně Francouzům. Již po 120 sekundách hry našel Boudon zpoza branky Cantagalla, který se trefil přesně k tyči. Kazaši ale dokázali rychle odpovědět. O 66 sekund později vyrovnal kapitán Starčenko, jenž vyjel zpoza branky a překvapil Ylönena.

V šesté minutě Francouzi špatně střídali a soupeř je potrestal, sekundu před koncem přesilové hry posunul Kazachstán do vedení Muchametov.

Vyrovnat mohl na začátku druhé části Da Costa, brankáře Šutova ale nepřekonal. Bertrand poté trefil tyč a jeho další příležitost gólman Kazachstánu zlikvidoval.

Ve 37. minutě zastavil Metalnikov Simonsena jen za cenu faulu, místo vyrovnání ale přišla další branka Kazachů. Savickij bez problémů přebruslil obránce Auvitua působícího v extraligových Vítkovicích, objel branku, a než se stihl Ylönen přesunout k druhé tyčce, posunul puk do branky.

Francouzi se snažili zápas zdramatizovat a snížit. Aktivní byl zejména Tim Bozon, Šutov ale všechny jeho střely dokázal zastavit. Neprosadili se ani Bellemare nebo Gallet. Tři minuty před koncem zápasu Francie odvolala brankáře, ani v power play ale druhý gól nepřidala.

„Dostali jsme tři góly po akcích zpoza branky, takže se dá říct, že měli štěstí. Ale vytvořili si šance,“ řekl francouzský útočník Kevin Bozon. „Myslím si, že jsme byli lepším týmem. Byl to důležitý zápas pro udržení se v elitní skupině, teď budeme muset překvapit nějakého favorita,“ podotkl hráč švýcarského Ajoie. Klíčem k udržení mezi elitou bude pro Francii zřejmě úterní zápas s Polskem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme