Slavia stále živí naděje na titul, Jurečka na korunu krále střelců. Pražané porazili v nadstavbě Plzeň 3:0

Fotbalisté Slavie ve 3. kole nadstavbové části první ligy porazili doma Plzeň 3:0 a udrželi naději na zisk titulu. Červenobílí ztrácejí dva zápasy před koncem soutěže z druhého místa v tabulce čtyři body na vedoucí Spartu. Letenští si bez ohledu na další zbylé výsledky mohou zajistit obhajobu trofeje v sobotu, pokud zvítězí v Mladé Boleslavi.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Jurečka

Václav Jurečka přidal v zápase s Plzní už svůj sedmnáctý gól sezony | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Slavia rozhodla středeční šlágr skupiny o titul dvěma brankami v rozmezí páté a desáté minuty, kdy se trefili Ondřej Zmrzlý a Oscar Dorley. V osmé minutě nastavení uzavřel skóre střídající Václav Jurečka, který si připsal sedmnáctý gól v ligové sezoně a ztrácí jedinou trefu na plzeňského lídra tabulky kanonýrů Pavla Šulce.

Pražané částečně oplatili Viktorii předchozí dvě porážky, které byly jejich dosud jedinými v tomto ročníku nejvyšší soutěže. Plzeň prohrála po šesti kolech a ztratila teoretickou šanci na druhé místo. Ligový ročník zakončí na třetí příčce.

Trenér Slavie Trpišovský udělal po víkendové bezbrankové remíze v derby na Spartě čtyři změny v základní sestavě. Kvůli zranění vypadl Jan Bořil, chyběl také Tomáš Vlček, trest za žluté karty si odpykával Tomáš Holeš a jen na lavičce začal Matěj Jurásek. Šanci místo nich dostali Lukáš Masopust, Lukáš Provod, David Zima a Zmrzlý. Mojmír Chytil navzdory zranění z derby nastoupil. Plzeň nasadila nejsilnější možnou jedenáctku.

Západočeši na podzim po obratu po třinácti zápasech vyhráli ligový zápas v Edenu a připravili Slavii dosud poslední domácí porážku, ve středu ale o reálnou šanci na vítězství rychle přišli. Hned ve druhé minutě upadl unikající Jhon Mosquera po souboji s Igohem Ogbuem, který byl posledním hráčem Pražanů, podle sudího Karla Roučka ani videorozhodčího se však o faul a případnou červenou kartu nejednalo.

V páté minutě domácí udeřili. Oscarův střílený centr gólman Martin Jedlička pouze vyrazil před sebe a dobíhající Zmrzlý zblízka doklepl míč do odkryté branky. Připsal si druhou trefu za Slavii a skóroval ve druhém utkání po sobě, do něhož nastoupil.

Konec gólového půstu Oscara

Za dalších pět minut Pražané, které v boji o titul mohla udržet jen výhra, zvýšili. Po odvráceném rohovém kopu napřáhl z necelých 30 metrů netradiční střelec Oscar a povedenou ranou k tyči překonal Jedličku. Liberijský defenzivní univerzál v české lize skóroval poprvé od října 2021.

Na opačné straně pokus Tomáše Chorého srazila obrana na roh. Těsně za polovinou úvodního dějství mohli domácí přidat už třetí gól, po standardce a několika odrazech se balon dostal ke Zmrzlému, ale ten v dobré pozici přestřelil a poprvé v kariéře se dvou branek v jednom ligovém duelu nedočkal.

Sporný moment

Po změně stran začali hosté aktivněji a ve 47. minutě sudí Rouček po zákroku Ogbua na Mosqueru nařídil penaltu. Po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace ze záznamu ale nakonec pokutový kop pro hosty odvolal.

Domácí pak znovu ožili. V 56. minutě Chytilovu povedenou ránu zastavilo břevno, poté na zadní tyči minul Zmrzlý. V 66. minutě plzeňský odchovanec Provod již střelou mezi nohy překonal Jedličku, ale sudí branku kvůli těsnému ofsajdu neuznali.

Plzeňští měli před tímto kolem spolu se Spartou nejlepší útok v ligové sezoně, ale tentokrát se neprosadili. I proto, že v 87. minutě bývalý gólman Viktorie Jindřich Staněk vytáhl přízemní pokus Lukáše Kalvacha. V poslední z osmi nastavených minut naopak po Juráskově pasu další střídající hráč Jurečka přetlačil Sampsona Dweha a před Jedličkou nezaváhal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme