Řemeslníků je nedostatek a zájem o ně ale stále roste. 70 procent absolventů učilišť nepracuje v oboru

Zájem o řemeslníky stále roste, a to hlavně o ty, kteří se specializují na zateplování, fotovoltaiku nebo třeba renovaci střech. Ukazují to data portálu ePoptávka.cz. Hlavním důvodem je energetická krize a také snaha domácností ušetřit. Kdo ale hledá jakéhokoliv řemeslníka, musí se smířit s tím, že si na něj počká. Čekací doby se totiž pohybují od několika týdnů až po měsíce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník v dřevovýrobě (ilustrační foto)

Na některé učňovské obory se žákům navíc nechce – jde například o pokrývače, tesaře, obkladače nebo třeba zedníky (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Většina řemeslníků má plné kalendáře na několik měsíců dopředu. Například po obkladačích vzrostl zájem v prvním pololetí letošního roku podle portálu ePoptávka.cz meziročně o téměř sedm procent, po malířích dokonce o víc než dvanáct procent.

„Během prvního čtvrtletí jsme zaznamenali skokový zájem o izolace, který byl v meziročním srovnání vyšší o celých 73 procent, poptávka po řemeslnících pro renovaci střech pak vyrostla už v minulém roce a meziroční nárůst může pozorovat i za první pololetí tohoto roku. Ve srovnání s rokem 2021 je vyšší dokonce o 30 procent,“ říká ředitel portálu ePoptávka.cz Otto Kočí.

Řezník Mistr Málek je hvězdou youtube. ‚Děláme to postaru a poctivě, lidi si dnes udí doma sami,‘ říká

Číst článek

Zájem však roste i v jiných odvětvích, třeba u instalatérů. Libor Vlach, majitel společnost VIP Instalace, která specializuje na vodu, plyn a také topení hlavně v domácnostech a rodinných domech, uvádí, že  jsou plni už do konce roku a neberou další zakázky. Na menší opravy nebo třeba havarijní výjezdy tak jeho firma nemá vůbec kapacitu. 

„Nejsme schopní tyhle zakázky vůbec obsáhnout. Zákazníci nám volají prakticky denně na různé opravy a servisy. Výměna kartuší, výměna sprchového koutu z celé Prahy i Středočeského kraje. Nejsme schopni tyhle servisní věci zvládat,“ popisuje Libor Vlach.

Podle serveru Nejřemeslníci.cz si navíc lidé za práce meziročně připlatí až 14 procent. Zájem o tyto práce souvisí podle Davida Hanuše, ředitele marketingu serveru Nejřemeslníci.cz i s energetickou krizí a snahou domácností šetřit.

„Do konce roku čekáme díky programům Nová zelená úsporám nebo Oprav dům po babičce velký zájem o zateplovací práce, už teď vidíme nárůst organické poptávky a je důležité zákazníkům říct, aby tyto práce svěřili do rukou odborníků. Instalace je zásadní stejně jako technologie sama a v případě že jsou zasazeny neodborně, tak se na ně nevztahuje záruka od výrobce, a nedojde tedy k úspoře energie, ale naopak se navýší,“ upřesňuje Hanuš.

Výroba zvonů je tak trochu alchymie. Tajemství je v písku i prodyšné formě, vysvětluje zvonař Šeda

Číst článek

Podle Romana Pommera, viceprezidenta Hospodářské komory a prezidenta Cechu obkladačů se zlepšila situace na učňovských oborech díky demografii – někteří studenti ale už při studiu ví, že řemeslem se živit nebudou.

„Třeba v 18členné třídě instalatéru už půlka lidí ví, že to řemeslo nebude dělat. Z absolventů, kteří se vyučí řemeslu, tak jen 25 až 30 procent zůstává.  A to je ten největší problém a tady by měl pomoci stát,“ uvádí Pommer.

Na některé učňovské obory se žákům navíc nechce – jde například o pokrývače, tesaře, obkladače nebo třeba zedníky. Důvodem je prý třeba to, že nebudou pracovat v teple, ale venku a za každého počasí.

Barbora Kladivová, epo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme