Ekonomické informace 28. 4. 2005

Dnes bude jednat Bankovní rada České národní banky. Zveřejní svou novou makroekonomickou prognózu. nový ministr zemědělství Petr Zgarba si stanovil cíl: chce naplnit zemědělský rozpočet pro příští rok. Na našem trhu se významně rozšiřuje nabídka kreditních karet, zatímco prodej mobilních telefonů ve Švédsku prudce klesl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karty

Kreditní karty | Foto: Jan Rosenauer

Bankovní rada České národní banky dnes zveřejní svou novou makroekonomickou prognózu. Současně na svém jednání ale projedná také budoucí měnovou politiku a rozhodne o dalším nastavení úrokových sazeb. Podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška centrální banka ale sazby nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Úrokové sazby ČNB

Další pohyb úrokových sazeb by podle Sobíška měl být směrem nahoru. Naše centrální banka ale zřejmě sazby nezvýší dřív než Evropská centrální banka.

Naplnit zemědělský rozpočet pro příští rok chce nový ministr zemědělství Petr Zgarba, zejména pokud jde o spolufinancování peněz z evropských fondů a přímých plateb. Zgarba to řekl novinářům poté, co byl uveden do funkce premiérem Jiřím Paroubkem. O personálních změnách v resortu je podle něj zatím předčasné hovořit.

Na našem trhu se významně rozšiřuje nabídka kreditních karet. Svým klientům už je nabízí většina z velké desítky tuzemských bank, ale také nebankovní úvěrové společnosti. Získat je přitom mohou i lidé s průměrnými příjmy. Podle ředitele Sdružení pro bankovní karty Milana Zátky je ale důležité dobře vybírat společnost, která nám kartu vydá.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zátka: Platební karty

Více se o kreditních kartách dozvíte v dnešním Ekonomickém magazínu.

Majitelé akcií uhelných společností OKD a Českomoravských dolů je nyní mohou výhodně prodat. Majoritní vlastník obou uhelných společností, společnost Carbon Invest, rozhodla o tom, že akcie stáhne z obchodování na pražské burze a v RM systému, a nabízí proto akcionářům v rámci povinného odkupu možnost odprodat akcie za cenu 925 korun. Na trhu je ale možné stejné akcie prodat za víc peněz, a jejich majitelé by si proto měli rozmyslet, který způsob prodeje je pro ně výhodnější, připomíná mluvčí RM systému Jiří Vodička.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vodička: Prodej akcií

Prodej mobilních telefonů ve Švédsku v poslední době prudce klesl; někteří experti předpovídají, že přijdou ještě horší časy. Jak uvedl deník Svenska Dagbladet, v prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo necelých 570.000 mobilů, což je o 30 procent méně než ve stejném období loni.

David Vandrovec, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme