Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně stoupl na 13,6 miliardy Kč, provozní výnosy klesly o 6 procent

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun. Provozní výnosy naopak klesly o šest procent na 87,4 miliardy korun. Společnost v úterý potvrdila výhled hospodaření na celý letošní rok, oproti výchozí predikci zveřejněné v březnu tak zůstal beze změny.

Praha (Aktualizováno: 8:09 14. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti ČEZ na paroplynové elektrárně Počerady

Logo společnosti ČEZ na paroplynové elektrárně Počerady | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za celý rok předpokládá 115 až 120 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 25 až 30 miliard korun. Meziroční srovnání bylo podle firmy ovlivněno odvody z nadměrných tržeb z výroby, které loni náklady zatížily částkou deset miliard korun. ČEZ zveřejnil neauditované konsolidované výsledky na webu.

ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě. Měla před veřejností zatajovat informace

Číst článek

Negativně naopak působil zejména pokles výrobní marže elektřiny s ohledem na snížení realizačních cen elektřiny a růst pořizovacích cen emisních povolenek, uvedl ČEZ. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl za první čtvrtletí 40,3 miliardy korun, meziročně to bylo o 7,8 miliardy korun více.

„Odvod za celý loňský rok činil asi deset miliard korun a shodou okolností se materializoval hlavně v prvním kvartálu loňského roku,“ řekl v úterý finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Dalším faktorem, který přispěl ke zvýšení zisku, podle něj byl návrat ČEZ Prodej ke standardnímu zisku, zatímco loni v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu zhruba tři miliardy korun kvůli velkým cenovým výkyvům na krátkodobém trhu s elektřinou.

Čistý zisk ČEZ nadále negativně ovlivňuje daň z neočekávaných zisků (windfall tax), zvýšení korporátní daně z 19 na 21 procent podle Nováka významný efekt nemělo. Letos ČEZ očekává, že na windfall tax zaplatí mezi 25 a 32 miliardami korun. Loni na zálohách speciální daně odvedl zhruba 30 miliard korun, vyúčtování záloh by to podle Nováka nemělo významně změnit.

ČEZ zaplatil státu čtyřicet miliard a akcionářům historicky nejvyšší dividendu, popisuje analytička

Číst článek

„Výsledky hospodaření Skupiny ČEZ za první čtvrtletí odpovídají našemu očekávání a reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích. Stabilizaci cen dokládá i fakt, že jsme na začátku dubna splatili poslední miliardu eur ze specifické úvěrové smlouvy s českým státem,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Ten nám v roce 2022 poskytl celkem tři miliardy eur na krytí mimořádných nároků na margining, tj. povinnost dodávat značné peněžní prostředky pro zajištění obchodů s energetickými komoditami,“ dodává Beneš.

Celkový objem výroby elektřiny ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesl o tři procenta na 13,7 terawatthodiny (TWh). Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů se snížila o tři procenta na 9,1 TWh, výroba z uhelných a paroplynových elektráren klesla o dvě procenta na 4,6 TWh.

Návrh dividend ještě není jasný

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce v letošním prvním čtvrtletí byla meziročně nižší o procento, dosáhla 9,3 TWh. Spotřeba domácností klesla o dvě procenta, za poklesem bylo podle firmy teplé počasí v letošním prvním čtvrtletí. „Klimaticky a kalendářně přepočtená spotřeba elektřiny celkově meziročně vzrostla o jedno procento na 9,8 TWh,“ uvedl ČEZ.

Propad o více než 63 procent. Čistý zisk ČEZ meziročně výrazně klesl, přesto je druhý nejvyšší za deset let

Číst článek

Návrh dividendy pro akcionáře z loňského zisku, který činil 29,6 miliardy korun a meziročně klesl o 63 procent, společnost zatím neoznámila. Novák řekl, že zatím o výši dividendy není rozhodnuto, představenstvo ČEZ tak učiní nejpozději do konce května. Potvrdil, že návrh bude v rozmezí výplatního poměru mezi 60 a 80 procenty očištěného čistého zisku, což by odpovídalo rozmezí 39 až 52 korun na akcii.

Za rok 2022 vyplatil ČEZ 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun, když akcionáři schválili na valné hromadě návrh ministerstva financí. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 117 Kč za akcii, tedy 80 procent ze zisku. Krátkodobě podle Nováka není vyplacení celého zisku problém.

„Samozřejmě když to trvá dlouhou dobu, tak to omezuje prostředky společnosti, její rozvoj. Když je před námi teď mnoho let intenzivních výdajů na výstavbu plynového portfolia, což je náhrada uhlí, obnovitelných zdrojů a dalších investic do distribuce, tak určitě je rozumné, aby nám nějaké prostředky dlouhodobě zůstávaly,“ řekl.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme