Horké počasí zpomalilo dozrávání hroznů vinné révy. První český burčák bude až kolem 20. srpna

Chladné počasí v květnu a naopak horké v červenci zpomalilo dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Ač se podle zákona může burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, prodávat od 1. srpna, letos bude ten první nejspíš hotový až okolo 20. srpna. ČTK to potvrdili dotázaní vinaři i odborníci.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Produkce burčáku se letos až o deset dní zpozdí

Produkce burčáku se letos až o deset dní zpozdí | Foto: Šálek Václav | Zdroj: ČTK

„Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10. srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna,“ řekl Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku.

Mrazivá rána na jihu Moravy úrodě hroznů neuškodí. Větší riziko představují květnoví ‚ledoví muži‘

Číst článek

Zpoždění v dozrávání hroznů potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Pěstuje asi nejranější odrůdu v ČR Augustovskij, kterou zpracovává výhradně na burčák.

„V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o 10 dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly,“ podotkl Šťastný.

Pozdější dozrávání hroznů způsobila kombinace chladnějšího jara, kdy réva začala kvést přibližně o týden později, ale hlavně horký červenec. „Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci,“ uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme