V Teplicích padl světový rekord, český freediver uplaval 80 metrů pod ledem

Český freediver David Vencl uplaval rekordních 80 metrů pod ledem. Reprezentant ve volném potápění, který má na kontě pátá místa z mistrovství světa a Evropy, překonal v úterý tuto vzdálenost bez neoprenu, čepice i závaží ulehčujících ponor. Svůj pokus vysílal živě na sociálních sítích. Nové maximum ještě podléhá posouzení a potvrzení organizace Pure Apnea.

Teplice (Aktualizováno: 12:16 23. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Vencl plave pod ledem

David Vencl plave pod ledem | Zdroj: Profimedia

Vencl plánoval na rekordní pokus odcestovat na rakouské jezero Weissensee, ale aktuální cestovní omezení kvůli šíření koronaviru mu to neumožnila.

Pokus se tak uskutečnil v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti u Teplic. „Poplavu v hloubce přibližně 250 centimetrů pod hladinou a v čase kolem 1:45,“ avizoval Vencl před svým úspěšným pokusem.

Záznam Venclova rekordního pokusu si můžete přehrát na videu níže:

Průkopníkem v plavání pod ledem byl Nizozemec Wim Hof, který se v roce 2000 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů v délce plavání pod ledem.

Tehdy uplaval 57,5 metru a vysloužil si přezdívku The Iceman (Ledový muž). Až doposud byl rekordmanem Dán Stig Severinsen, který v roce 2013 uplaval 76,2 metru. Vencl ho svým úterním pokusem překonal. Český plavec k tomu potřeboval jednu minutu a 35 sekund.

Čeká se na zápis

Rozhodčí z asociace Pure Apnea dal podle Vencla výkonu bílou kartu. „To znamená, že to vypadá, že to je světový rekord. Ale neviděl mě, jak plavu pod ledem, takže musí zkontrolovat videozáznam a potom to potvrdit,“ vysvětlil Vencl. Zda rekord překonal, to se oficiálně dozví zhruba za 12 týdnů po posouzení.

Lom, kde se uskutečnil zápis do Guinessovy knihy rekordů v plavání pod ledem:

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme