Deset let byla skvělá jízda. Můj nástupce musí pochopit českou mentalitu, říká kouč Ginzburg

Čeští basketbalisté budou mít nového trenéra. Po deseti letech u národního týmu skončil izraelský rodák s českým občanstvím Ronen Ginzburg. S nejúspěšnějším koučem v samostatné historii se lidé loučili na promítání krátkého filmu, který mapuje Ginzburgovo působení na lavičce národního týmu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalový trenér Ronen Ginzburg se emotivně loučil v pražském kině na Smíchově

Basketbalový trenér Ronen Ginzburg se emotivně loučil v pražském kině na Smíchově | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Čím jsem starší, tím víc mě ovládají emoce, a to se mi nelíbí. Dnes jste mě donutili k pláči. Těch deset let byla skvělá jízda,“ říká dojatý Ronen Ginzburg.

S koučem Ginzburgem se vedení české basketbalové federace, jeho svěřenci a spolupracovníci oficiálně loučí v kině 25minutovým dokumentárním snímkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Ronena Ginzburga, který se loučí s rolí kouče české basketbalové reprezentace

„Takhle naměkko bych být neměl, měl bych se umět kontrolovat, ale cítím opravdu hodně emocí. Asi jsem si to zasloužil, ale nejen já. Myslím, a v tom filmu je to vidět, že jsme dokázali neuvěřitelné věci,“ povídá stále s lesklýma očima a dlouhými pauzami devětapadesátiletý rodák z izraelského Tel Avivu.

Krátký film uvidí i fanoušci a připomíná desetileté angažmá Ronena Ginzburga u reprezentace, právě tohle období je pro mužský národní tým nejúspěšnější v historii samostatné České republiky. Mužstvo dosáhlo na 7. místo na mistrovství Evropy, 6. místo na mistrovství světa a 9. místo na olympiádě v Tokiu.

„Těžko se vybírá jedna věc, které si nejvíc vážím, ale dostat se na olympijské hry bylo neskutečně, na mistrovství světa v Číně jsme skončili před Spojenými státy, ale vzpomínat budu také hlavně na daleko menší úspěchy a situace, které jsme v minulosti zvládli. Bylo pro mě požehnání, že jsem mohl být trenérem téhle party,“ přiznává Ginzburg.

Úspěšná éra basketbalového trenéra Ginzburga je u konce. V reprezentaci zůstane v roli konzultanta

Číst článek

I po skoro hodině od konce promítání v kině se oči už bývalého trenéra českých basketbalistů lesknou, každý tady si s ním chce naposledy potřást rukou.

Ginzburg bude na svazu působit tak trochu dál, v roli konzultanta sportovního úseku. Jméno jeho nástupce na lavičce národního týmu vedení oznámí v pátek 14. července.

„Bude muset pochopit českou mentalitu, dostat na svou stranu hráče a pochopit, že koučovat tady není jako v klubu, ta práce je tu hodně specifická, ať už v dobrých nebo horších časech,“ vzkazuje svému nástupci Ginzburg.

Jakub Kanta, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme