Kontroverze ve finále basketbalové ligy. Děčín přišel o čas na vyrovnání, sudí mají pozastavenou činnost

Hrubé chyby se dopustili rozhodčí s komisařem ve druhém finále basketbalové ligy mezi Opavou a Děčínem. V poslední půl minutě zápasu si nevšimli, že z časomíry zmizelo sedm sekund. Děčínu pak tento čas chyběl při závěrečném pokusu o vyrovnání. Z vítězství 85:82 se tak radovala Opava. Česká basketbalová federace potrestala trojici sudích i s komisařem pozastavením činnosti.

Opava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále play off basketbalové ligy mužů - 2. zápas: BK Opava - BK Armex Děčín

Finále play off basketbalové ligy mužů - 2. zápas: BK Opava - BK Armex Děčín | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

Půl minuty před závěrem čtvrté čtvrtiny si vzal Děčín oddechový čas. Na časomíře svítilo 29,8 sekund do konce. Po time-outu ale naskočilo na tabuli už jen 22,9 sekund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrubé chyby rozhodčích ovlivnily druhé finále basketbalové ligy mezi Opavou a Děčínem

To znamená, že Opava poté nemusela se svým posledním útokem zápasu spěchat. Naopak Děčín měl po obdrženém koši už jen 1 vteřinu na poslední střelu. Rozhodčí s komisařem a stolkem časoměřičů zkrátili zápas o 7 sekund.

„Bohužel se stalo to, co se stalo. 7 vteřin do koncovky nám určitě chybělo a vzalo nám to šanci poprat se o vítězství. Nic s tím už ale neuděláme a proto se v tuhle chvíli soustředíme na sebe, nic jiného nás v tuto chvíli nezajímá,“ říká generální manažer Děčína Lukáš Houser, který si stejně jako nikdo z realizačního týmu posunutého času v zápalu boje nevšiml.

„Není to naše práce, ale pokud bychom si toho všimli, mohli jsme na to upozornit. Rozhodně ale nechystáme žádná speciální opatření, protože tohle nikdo z nás ve svých basketbalových kariérách nezažil. Bohužel se to stalo ve finále,“ říká Houser.

Zmatky s časomírou zcela jistě poznamenaly koncovku druhého finálového utkání. Komisař i rozhodčí sice vzali vinu na sebe, ale to už na výsledku nic nezmění.

„Důvodem chyby byla špatná komunikace mezi komisařem utkání a rozhodčími. Oba tyto zmíněné subjekty nesou stejný podíl viny a hlásí se k němu,“ vysvětluje za českou basketbalovou federaci Martin Peterka.

Komisař Antonín Kapl i rozhodčí Robert Vyklický, Jan Baloun a Petr Blahout mají za trest pozastavenou činnost.

„Komisař už do konce ročníku neměl být delegován na žádné utkání a tak mu bude omezena delegace na začátku příští sezony. Rozhodčí mají vstup na jedno utkání. Šlo o chybu lidského faktoru, situace nás hrozně mrzí, ale v tuto chvíli už nemáme žádnou možnost, jak oněch 7 sekund vrátit zpět,“ Peterka.

Opava je po kontroverzním závěru už jen jednu výhru od historicky pátého titulu v historii. První příležitost zvednou trofej nad hlavu budou mít v úterý od 18:30 na děčínské palubovce.

Lukáš Kaleta, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme