Do Obecního domu a k 100. výročí. Rozhlasoví symfonici mají plány na novou sezonu i s Popelkou

Šéfdirigent Petr Popelka zůstává v čele Symfonického orchestru Českého rozhlasu až do června 2026, kdy těleso oslaví 100 let. Spolu s ním povede symfoniky hlavní hostující dirigent Robert Jindra, který rovněž zůstane spojený s rozhlasovým orchestrem až do kulatého výročí. Novinkou pro nadcházející sezonu jsou koncerty, které se budou konat v Obecním domě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Popelka

Petr Popelka | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: SOČR

„Práce se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu je pro mě velkou radostí, ale také výzvou,“ uvedl Popelka.

Nadcházející sezona bude už třetí, kterou s rozhlasovými symfoniky stráví. Společně mají v plánu zakončit Rok české hudby, a to provedením skladeb od Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Jana Nováka nebo Josefa Suka.

„Společně se snažíme pozvednout uměleckou úroveň tělesa, ale i propsat značku orchestru do povědomí všech posluchačů, a myslím, že se nám to daří. I v tom je rozhlas jedinečný, vždyť naše koncerty nejsou slyšet jen v Praze, ale kdekoli, kde si naladíte rozhlasové vysílání,“ vyzdvihl Petr Popelka.

K rozhlasovým symfonikům se přidal v září 2022 a mezitím se etabloval na mezinárodní scéně a vystoupil například s orchestry ze Chicaga nebo Vídně.

SOČR, Zahajovací koncert sezony 2. 10. 2023, María Dueñas, Petr Popelka | Foto: Vojtěch Brtnický

Do sté sezony rozhlasových symfoniků dovede orchestr také hlavní hostující dirigent Robert Jindra, současný hudební ředitel Opery Národního divadla v Praze a šéfdirigent Státní filharmonie Košice.

„Jde o výjimečnou dirigentskou osobnost,“ řekl o něm Popelka. Jindra v nadcházející sezoně odvede s rozhlasovými symfoniky tři koncerty.

„Velmi rád se budu s těmito báječnými lidmi a muzikanty nadále podílet na formování tak významného orchestru. Obzvlášť velkou devizou je pro mě spolupráce s Petrem Popelkou, který je nesmírně inspirativní osobností,“ prohlásil Jindra.

Robert Jindra | Foto: Jaroslav Las | Zdroj: agentura Artists Management Zürich

Do nové sezony

K 98. sezoně rozhlasových symfoniků přizval šéfdirigent Popelka své kolegy Wayna Marshalla, Renauda Capuçona, Axela Kobera.

Orchestr také rozšíří místa, kde pravidelně vystupuje, o pražský Obecní dům, kde zahraje hned osmkrát.

„Smetanova síň v Obecním domě patří bezpochyby k nádherným a tradičním koncertním prostorům Prahy. Symfonický orchestr Českého rozhlasu svůj vlastní koncertní sál nemá, a tak se logicky nabízí možnost vystupovat ve všech velkých síních,“ vyzdvihl ředitel rozhlasových symfoniků Jakub Čížek.

Obecní dům | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: SOČR

Právě v Obecním domě přivítají symfonici klavíristu Marca-Andrého Hamelina nebo cellistku Julii Hagen.

A před Vánoci, 22. prosince, se tam sejde na 1000 amatérských i profesionálních zpěváků, kteří společně vzdají hold českým skladatelům. Půjde o největší sborovou akci k Roku české hudby, kterou bude možné poslouchat živě ve vysílání Českého rozhlasu D-Dur a Vltava.

Lucas & Arthur Jussen | Foto: Marco Borggreve

Vystupovat budou symfonici nadále také v Rudolfinu, Betlémské kapli a Centru DOX.

Do Rudolfina přenese orchestr například třetí jednání Wagnerovy opery Tristan a Isolda s Elisabeth Teige a Michaelem Weiniusem v titulních rolích. Představí se tam také houslista Renaud Capuçon, a to také jako dirigent.

Centrum DOX rozezní symfonici dvěma koncerty, s Ondřejem Pivcem a kapelou Kennedy Administration. A s Marcelem Bártou a Jakubem Zitkem.

Kromě toho se s rozhlasovými symfoniky jako sólisté představí houslistka Isabelle Faustová nebo třeba bratři Lucas a Arthur Jussenovi.

Všechny koncerty z Rudolfina a Obecního domu tradičně odvysílá Český rozhlas Vltava živě. Další vybrané koncerty nabídne Vltava ze záznamu.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme