‚Vyvolávalo bolest.‘ Úspěšná DJka známá jako The Black Madonna si změnila jméno

Známá americká autorka taneční hudby The Black Madonna si změnila umělecké jméno. Nově si říká The Blessed Madonna. Důvodem je rasová necitlivost, kterou její původní pseudonym u některých lidí vyvolával. Dokonce proti němu vznikla i petice. DJka vlastním jménem Marea Stamperová oznámila změnu v pondělí na svém twitteru, informoval The Guardian.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Původní jméno podle Stamperové odráželo celoživotní a hlubokou katolickou oddanost její rodiny k Černé Madoně, jejíž tvář je tmavá. Zároveň ale dodala, že měla více naslouchat lidem, kteří na něj nahlíželi jinak.

První velkoklub změní tradiční název. Vedení Washington Redskins ustoupilo sílícímu tlaku

Číst článek

„Mé umělecké jméno bylo bodem kontroverze, zmatku, bolesti a frustrace, které odvádí pozornost od věcí, jenž jsou tisíckrát důležitější než jedno jediné slovo v tom jméně,“ podotkla Stamperová. „Všichni máme zodpovědnost pokusit se a dosáhnout jakýmkoli způsobem pozitivní změny,“ dodala.

Petice s více než tisíci podpisy upozorňovala podle listu The Guardian, že Černá Madona má značný význam zejména pro katolíky tmavé pleti ve Spojených státech, Karibiku či Latinské Americe. A pokud se v roce 2020 bílá žena označuje za černou, tak je to velmi problematické.

Spojenými státy zmítá protirasistická a protiotrokářská vlna spojená s heslem Black Lives Matter po smrti George Floyda, který zemřel koncem května během zákroku bílého policisty Dereka Chauvina.

‚Zobrazuje černochy a indiány jako rasově podřadné.‘ Muzeum v New Yorku odstraní Rooseveltovu sochu

Číst článek

Některé obchodní a sportovní značky již také oznámily změny názvů. Nové jméno bude mít po téměř 90 letech jeden z nejslavnějších týmů amerického fotbalu NFL, konkrétně Washington Redskins. Své logo pak chce změnit značka rýží a omáček Uncle Ben’s, která má nyní v logu obrázek černošského farmáře.

Hněv lidí se obrátil i třeba proti sochám osobností z dob americké občanské války.

Z Richmondu zmizela socha zobrazující někdejšího prezidenta Konfederovaných států amerických Jeffersona Davise. Cílem byly také skulptury Kryštofa Kolumba.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme