Důchodkyně kontra telešmejdi. Vítězem festivalu ve Varech je bulharské drama Blažiny lekce

Křišťálový glóbus pro nejlepší film 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary získalo bulharské sociální drama Blažiny lekce v režii Stephana Komandareva. Příběh učitelky v důchodu, která se stane obětí telefonického podvodu, vynesl ocenění také představitelce titulní role Eli Skorčevě. Během slavnostního zakončení přehlídky, která se konala od pátku 30. června, převzaly Cenu prezidenta i herečky Daniela Kolářová a Robin Wright.

Sledovali jsme online Karlovy Vary (Aktualizováno: 20:53 8. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V hlavní soutěži se letos promítalo navzdory zvyklostem pouze jedenáct filmů. Na příkaz čínské vlády totiž producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout.

Soutěžní sekce ale měly tři české zástupce. V hlavní soutěži to bylo poeticky laděné roadmovie otce a synů Citlivý člověk, které vzniklo na motivy stejnojmenného románu Jáchyma Topola, a kostýmní drama s detektivními prvky Úsvit. V soutěži Proxima uvedli společensko-klimatickou satira Brutální vedro.

Festivalový program nabídl další čtyři české novinky: mateřský horor Přišla v noci, sci-fi detektivku Bod obnovy, dokumentární portrét Alexandera Dubčeka Všichni lidé budou bratři a volnou adaptaci románu Josepha Conrada Srdce temnoty s názvem Hadí plyn.

Dění na festivalu jsme po celou dobu jeho trvání sledovali v online reportáži. Zpráva dále pokračuje pod ní.

Největšími zahraničními hvězdami festivalu letos byli původem novozélandský herec a muzikant Russell Crowe, švédská herečka a producentka Alicia Vikander, americká herečka Robin Wright a skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor.

Zejména Crowe si svým bezprostředním chováním získal velké sympatie přítomných. „Čím větší hvězda, tím normálnější člověk. Čím menší hvězda, tím více si chce dokazovat, že hvězdou je. A takové tady letos nebyly,“ prohlásil prezident karlovarské přehlídky Jiří Bartoška.

Celkem bylo během 57. ročníku uvedeno 185 filmů, z toho 36 ve světové premiéře. Pořadatelé festivalu vybírali zhruba z 2000 snímků, což je o 400 více než loni.

Další, celkem 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne od 28. června do 6. července 2024.

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme