Slovenskou národní cenu za nejlepší film získala Cenzorka. Bodovali i Krobot s Kaiserem

Slovenskou národní filmovou cenu Slnko v sieti za nejlepší hraný film uplynulých dvou let získalo slovensko-česko-ukrajinské drama Cenzorka. Celkově získalo čtyři ocenění, stejně jako slovensko-česká komedie Muž se zaječíma ušima. Oba snímky měly shodně 11 nominací. Při sobotním ceremoniálu organizátoři akce i někteří z oceněných v proslovech podpořili válkou zasaženou Ukrajinu.

PŘEHLED Bratislava (Aktualizováno: 0:28 10. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drama Cenzorka slovenského režiséra Petera Kerekese se věnuje skutečným osudům žen v nápravném zařízení. Děj se odehrává v prostředí ženské věznice v ukrajinské Oděse. Kromě ocenění za nejlepší film uspěl tento snímek i v kategoriích nejlepší režie, filmový scénář a ženský herecký výkon v hlavní roli.

Diagnóza: spisovatel. Krobot v novém filmu přemítá nad stárnutím i tvorbou

Číst článek

„Koproducent bojuje v Kyjevě. My zde oslavujeme a oni jsou tam v bojových podmínkách. Doufám, že se setkáme v mírových časech i s našimi ukrajinskými kolegy,“ uvedl Kerekes při přebírání ocenění.

Miroslav Krobot byl oceněn za nejlepší výkon v hlavní roli v Muži se zaječíma ušima. Jeho herecký kolega Oldřich Kaiser za účinkování v tomto filmu získal stejně jako v březnu na Českých lvech cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Zuzana Kronerová si zase za hořkou slovensko-českou komedii vysloužila ocenění pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. „Prosím, přejme všichni tomuto světu mír a Ukrajině vítězství,“ vzkázala Kronerová, která si cenu na rozdíl od Krobota a Kaisera převzala osobně.

Slovensko-česko-rumunsko-irský film Služebníci režiséra Ivana Ostrochovského o studentech bohoslovecké fakulty v totalitním Československu, který do večera vstupoval s nejvíce, celkově dvanácti, nominacemi, nakonec proměnil tři z nich.

Jednou ze dvou oceněných za výjimečný přínos slovenské audiovizuální kultury se stala slovenská herecká legenda Emília Vášáryová, které se na slavnostním ceremoniálu dostalo dlouhého potlesku ve stoje. Diváckou cenu dostala komedie režisérky Zuzany Mariankové Známí neznámí.

O ocenění se ucházelo 29 hraných, dokumentárních a animovaných filmů. Slovenská filmová a televizní akademie spojila udělování národních filmových cen za dva roky kvůli pandemii covidu-19.

CENY SLNKO V SIETI ZA ROKY 2020 A 2021

Nejlepší film 
Cenzorka

Nejlepší dokumentární film
Ráj na zemi

Najlepší animovaný film
Bolo raz jedno more...

Nejlepší režie
Peter Kerekes (Cenzorka)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
Irina Kirjazeva (Cenzorka)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Zuzana Kronerová (Muž se zaječíma ušima)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
Miroslav Krobot (Muž se zaječíma ušima)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Oldřich Kaiser (Muž se zaječíma ušima)

Nejlepší scénář
Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes (Cenzorka)

Nejlepší kamera
Juraj Chlpík (Cenzorka)

Nejlepší střih
Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta (Služebníci)

Nejlepší zvuk
Olaf Mehl, Juraj Baláž (Zpráva)

Nejlepší hudba
Jonatán Pastirčák (Čiary)

Nejlepší kostýmy
Katarína Hollá (Služebníci)

Nejlepší masky
Martin Jankovič, Katarína Horská (Muž se zaječíma ušima)

Výjimečný přínos slovenské kinematografii  
Emília Vašaryová
Jelena Paštéková

Divácká cena Slnko v sieti
Známí neznámí

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme