Příští vláda by měla podle odborářů zvýšit minimální mzdu

Odbory budou tlačit vládu vzešlou z květnových voleb ke zvýšení minimální mzdy. Českému rozhlasu to řekl předseda konfederace odborových svazů a místopředseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Senátu Milan Štěch

Místopředseda Senátu Milan Štěch | Foto: Tomáš Adamec

Nárůstu nezaměstnanosti ani dalších dopadů, které se zvednutím minimální mzdy souvisejí, se Štech neobává.

"Teorie, které se tady v minulosti tvrdily - budete-li chtít vyšší minimální mzdu, budou od nás investoři odcházet - nejsou pravdivé. Vidíme to teď v krizi. V Německu jsou násobně vyšší platy a přitom některé výroby se stahují právě do Německa nebo do Rakouska," upozornil Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda konfederace odborových svazů a místopředseda Senátu za ČSSD Milan Štěch ve Světě o desáté.

Podle něj vše záleží na množství zakázek. "To není o tom, jestli budeme o pět, šest procent dražší nebo ne," podotkl.

Milan Štěch zároveň nastínil základní rysy plánu odborářů na to, jak řešit dopady hospodářské krize. "Pomoc obnovit zakázkovou náplň tak, aby firmy mohly vyrábět a aby lidé nemuseli být na podporách nebo dělat na zkrácené úvazky. Jde o to, aby se tvořily hodnoty."

Štěch si od toho slibuje odvádění prostředků pro veřejné finance. "Tím se bude dařit zajišťovat i fiskální rovnováhu," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by na zvýšení minimální mzdy reagovala naše ekonomika? Zeptali jsme se v pořadu Stalo se dnes Davida Marka, analytika z Patria Finance.

Podle Davida Marka, analytika z Patria Finance, má institut minimální mzdy svá pro i proti. "Na jedné straně brání excesům, které by mohly vést k nějakému vykořisťování nejméně kvalifikované pracovní síly, na straně druhé se to nesmí přehnat. Protože pokud se nastaví laťka minimální mzdy příliš vysoko, tak to způsobí zbytečnou nezaměstnanost," řekl v pořadu Stalo se dnes.

V České republice to ale podle něj nehrozí. "U nás není minimální mzda nastavena tak vysoko, aby způsobovala problémy na trhu práce," dodal.

Česko má čtvrtou nejnižší mzdu v Evropě. Zatímco například obyvatel Lucemburska má nárok na minimální plat ve výši 1 641 eur, což je v přepočtu asi čtyřicet tři tisíc korun, v Česku je to jen osm tisíc.

Katarína Brezovská, Václav Sochor, Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme