Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 70 procent, navrhuje energetický úřad

Celkové ceny elektřiny pro domácnosti zřejmě příští rok v průměru vzrostou zhruba o 10 procent. Výrazně totiž naroste regulovaná složka ceny, do níž patří i návrat poplatku za obnovitelné zdroje. Regulovaná část ceny u elektřiny tak oproti letošnímu roku vzroste o 70 procent, vyplývá z návrhu cenového rozhodnutí, který zveřejnil Energetický regulační úřad. Návrh je nyní v připomínkovém řízení, konečné rozhodnutí vydá úřad na konci listopadu.

Praha (Aktualizováno: 16:38 31. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti vzroste podle návrhu Energetického regulačního úřadu oproti letošnímu roku o 71 procent (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Oproti plánovanému zdražení elektřiny celkové ceny plynu domácnostem zřejmě příští rok v průměru zlevní až o čtvrtinu.

Energie zlevňují. Další poplatky ale mohou konečnou cenu na složenkách vrátit zpátky ‚ke stropu‘

Číst článek

Regulovaná část ceny za dodávku a tranzit plynu se sice také má zvýšit, a to zhruba o 40 procent, její vliv na celkovou cenu je ale mnohem nižší než v případě elektřiny. Většinu, 80 procent celkového účtu, tvoří cena za samotný plyn. A protože jeho cena na trzích pro příští rok oproti letošku výrazně klesla, proto zlevní dodávka plynu lidem i celkově.

Velký význam také hraje fakt, že v cenách plynu se na rozdíl od elektřiny neplatí poplatek za obnovitelné zdroje. 

Návrat poplatku

Právě poplatek za obnovitelné zdroje se příští rok vrátí na účty spotřebitelům, a to nejen domácnostem, ale i firmám. Zatímco letos ho za ně formou dotací platil stát.

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Michala Keborta je právě návrat poplatku hlavním důvodem, proč regulovaná složka elektřiny roste až o uvedených 70 procent. V nárůstu představuje téměř třetinu.

Manažer Centropolu: Ceny energií bych si na tři roky dopředu nefixoval. Neviděl jsem to ani v Německu

Číst článek

Další podíl má pak podle Keborta navýšení cen za distribuci a ztráty v sítích, systémové služby přenosové soustavy a také za činnost operátora trhu. Celkově by u elektřiny měla regulovaná složka příští rok dosáhnout v průměru výše 2804,83 koruny za megawatthodinu, zatímco letos to bylo 1640 korun.

Poměrně značně vzroste regulovaná část ceny elektřiny i firmám. Těm středním odebírajícím elektřinu z vysokého napětí (vn) zdraží o 112 procent, největším firmám připojeným na velmi vysoké napětí (vvn) poroste o 206 procent.

Největší podíl na tomto růstu má opět povinnost hradit poplatky za obnovitelné zdroje. U největších firem je z celkového zdražení regulované složky o 206 procent podíl tohoto poplatku 140 procent.

ERÚ nicméně upozorňuje, že u středních a velkých firem má na celkové ceně elektřiny regulovaná část jen menší podíl.  „Na velmi vysokém a vysokém napětí tvoří zhruba 20 procent z celkové ceny,“ uvedl mluvčí úřadu Michal Kebort.

Proti nárůstu ceny se nicméně již ohradil Svaz průmyslu a dopravy, který sdružuje největší firmy v Česku. „Vláda musí udělat kroky pro omezení takto skokového nárůstu cen energií. Podle posledních dat Eurostatu mají velcí spotřebitelé v ČR 4. nejdražší elektřinu v Evropě. Zvýšení cen regulovaných složek pozici ČR v příštím roce ještě zhorší. Pro konkurenceschopnost průmyslové ekonomiky, jako je Česko, je to velká rána.  Svaz o tomto tématu aktivně jedná s vládou ČR i se zástupci ostatních členů Tripartity,“ řekl Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářské politiky svazu.

Stát škrtal dotace

Důvodem velkého meziročního skoku v regulovaných cenách je, že stát pro letošní rok část ceny dotoval. Celkově letos půjde z rozpočtu na kompenzace regulované složky včetně poplatku za obnovitelné zdroje podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu asi 60 miliard korun, zatímco příští rok to bude už jen 9,5 miliardy korun.  

Dalších 50 miliard korun stát letos zaplatí dodavatelům za zastropované ceny elektřiny a plynu. Tyto stropy a tím i dotace samotné silové elektřiny i plynu se ale od příštího roku ruší. Cena na burzách a velkoobchodním trhu totiž zlevnila u elektřiny a plynu o desítky procent a strop tak již není potřeba. 

Proti rušení dotací jsou opoziční poslanci, hlavně z Hnutí ANO. „Pokud vláda přenese na občany a firmy 65 miliard za regulované složky energií, celkové ceny porostou. Navíc vláda dál poškozuje průmysl. Tolik slibované ‚úspory‘ a restart Česka v praxi. Budeme požadovat mimořádnou schůzi Sněmovny,“ napsal na síti X (dříve Twitter) místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Na zprávy o zvyšování cen energií už reagovala i vláda, premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl, že koncové ceny elektřiny v příštím roce stoupnou oproti letošnímu roku maximálně o jednotky procent. Podle něj nehrozí zdražování o desítky procent. Zároveň připustil ještě možnost úpravy návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme