Pražská burza výrazně propadla. Může za to především oslabení ČEZu o skoro devět procent

Pražská burza se v pátek propadla na nejslabší úroveň za téměř jeden rok. Index PX klesl o 2,70 procenta na 1217,91 bodu. Nižší byl naposledy 30. července 2021. Dolů burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které odepsaly skoro devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza cenných papírů

Pražská burza cenných papírů | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Akcie ČEZ zlevnily o 8,75 procenta na 970 korun, což je nejnižší cena od začátku letošního dubna. „ČEZ byl celý týden pod prodejním tlakem kvůli informacím o návrhu na zavedení tzv. sektorové daně pro energetické společnosti či banky,“ sdělil analytik J&T Banky Milan Vaníček. „Nutné je však poznamenat, že se rovněž začal v průběhu týdne obchodovat bez nároku na hrubou dividendu 48 korun na akcii,“ doplnil.

Ceny obilí se odrazily od válečného minima. Stále jsou ale o třetinu vyšší než před invazí

Číst článek

V červených číslech skončila při pátečním obchodování většina hlavních emisí pražské burzy. Propad v řádu jednotek procenta zaznamenaly kromě cenných papírů ČEZ také akcie zbrojovky Colt CZ a Komerční banky. Akcie Coltu odepsaly 5,01 procenta na 550 korun a akcie Komerční banky 3,85 procenta na 637 korun.

Posílení dosáhly jen tři z deseti hlavních emisí burzy. Nejvýrazněji si polepšily cenné papíry pojišťovací skupiny VIG, a to o 1,68 procenta na 545 korun. Zdražily také akcie firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren, o 0,39 procenta na 52 korun a akcie výrobce nápojů Kofola ČS o 0,34 procenta na 294 korun.

Česká měna mírně oslabila vůči euru a ztrácela také k dolaru. Koruna si v pátek k 17:00 pohoršila k euru o dva haléře na 24,73 Kč/EUR a k dolaru o 14 haléřů na 23,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme